Giro vandaag: individuele tijdrit gaat voor verschillen zorgen

De individuele tijdrit zal grote verschillen in het klassement teweegbrengen. De grote favoriet is Primoz Roglic.

Giro
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Afstand: 34,8 kilometer

Riccione - San Marino

Start: 13u15

Finish 17u00

Streek

De tijdrit begint in de regio Emila Romagna, met Riccione als startplaats. Deze etappe is dit jaar de wijnetappe, met de wijnen van de Sangiovese druif in de kijker. De druif is wijdverbreid in centraal Italië, van de regio Romagna tot aan Campania. Er zijn wel honderd verschillende wijnen van de Sangiovese druif, maar vandaag staat de Romagna Sangiovese DOC centraal welke voor het eerst notarieel is vastgelegd in 1672. Riccione is in 1922 een zelfstandige gemeente geworden, eerder was het deelgemeente van Rimini. De eerste twintig tijdritkilometers gaan over het vlakke of lichtgolvende terrein van Emilia Romagna, maar eenmaal in de republiek San Marino is het veel klimmen.

De parlementaire republiek San Marino is 61 vierkante kilometer groot, telt 35 duizend inwoners en is in feite een enclave van Italië. Een groep christenen vluchtten begin vierde eeuw uit Dalmatië en stichtten hun republiek op de Monte Titano. Met zijn negen kastelen en prachtige straten, zijn basiliek en kerken alsook verschillende musea is het een open lucht museum, waar wandelen is als onderduiken in de Middeleeuwen.

Parkoers

Twee kilometer na de grens met San Marino gaat de weg 12 kilometer omhoog. De eerste vijf en de laatste twee kilometers van de klim hebben een stijgingsgraad tussen zes en zeven procent met een piek van elf procent, de tussenliggende vijf kilometer zijn vals plat of gaan iets omlaag. Interessant is dat van de twaalf tijdritwinnaars in San Marino slechts een renner dezelfde Giro ook won: Saronni in 1979.

Het parkoers draagt ook Nederlandse Giro-geschiedenis. Twintig jaar geleden ontvluchtte Johan van der Velde verslaafd en ontredderd zijn ploeghotel in Riccione. Van de finishplaats San Marino kwam in 1956 mooier Giro nieuws: Limburger Jan Nolten won de tijdrit.

Favorieten

Naar de topfavoriet is het niet lang zoeken voor deze tijdrit. Primoz Roglic is de gedoodverfde winnaar na het uitvallen van Tom Dumoulin. Normaliter zou Victor Campenaerts de Sloveen partij moeten kunnen bieden, maar het parkoers is hoogstwaarschijnlijk te zwaar voor de houder van het werelduurrecord. 

Verder is het door het zware slot vooral uitkijken naar de klassementsmannen die in goede doen zijn, zoals Simon Yates, Vincenzo Nibali, Ion Izagirre en Bob Jungels. Maar de winnaar is haast vooraf al bekend. 

**** Primoz Roglic

*** Bob Jungels, Simon Yates

** Ion Izagirre, Vincenzo Nibali, Bauke Mollema

* Victor Campenaerts, Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, Rafal Majka