Tourstart weer in Nederland? Als het aan Rotterdam ligt wel

De stad Rotterdam is voornemens om in de toekomst wederom de start van de Ronde van Frankrijk organiseren. Dit laat de Rotterdamse sportwethouder Sven de Langen weten aan RTV Rijnmond.
Rotterdam Tour de France

Rotterdam - dat in 2010 al eens het decor was voor het Grand Départ - wil de start van de Tour de France in 2023, 2024 of 2025 organiseren. De gemeente heeft zich gemeld bij Tourorganisatie ASO en wil graag een proloog in de havenstad. Daarnaast moet volgens de voorlopige plannen ook de eerste etappe in Rotterdam starten.

"Wij gaan er vol voor, Rotterdam demarreert", zegt Sven de Langen in het gesprek met de regionale omroep. "Ik voel dat Rotterdam naar de Ronde van Frankrijk snakt. Er zijn veel mensen naar mij toegekomen met de vraag: wanneer krijgen we weer een groot wielerevenement?"

Amsterdam was in 1954 de eerste niet-Franse startplaats van de Ronde van Frankrijk. En Nederland ontving de eerste dagen van de Franse drieweekse nog vaker. Ook in Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015) vertrok de prestigieuze rittenkoers al eens.

In het vraaggesprek geeft De Langen ook al een eerste aanzet tot het parkoers: Zo vindt hij dat de Erasmusbrug 'sowieso weer in het parcours moet'. "Maar we zijn ook bezig met de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid en het Hart van Zuid. Wellicht kunnen we tijdens de Tourstart ook aan de wereld laten zien wat er van Zuid is gemaakt."

De Langen is zich bewust van het feit van de organisatiekosten hoger zullen zijn dan in 2010, toen de organisatie zo'n 10 miljoen euro moest neerleggen. De opbrengst lag volgens de wethouder rond de dertig miljoen euro. De Langen: "Het gaat alleen maar duurder worden. Maar ik geloof dat wij er ook voor kunnen zorgen dat die inkomsten een stuk hoger worden."  

Laatste nieuws