Marianne Vos leeft vol vertrouwen toe naar Europese titelstrijd

Deze zondag worden in het Noord-Brabantse Rosmalen de eerste titels van het veldritseizoen verdeeld.

marianne vos

Wie het veldrijden bij de elite vrouwen een beetje heeft gevolgd weet dat Marianne Vos voorlopig de meeste overwinningen op haar naam heeft staan. Ze won de Amerikaanse wereldbekermanche van Waterloo en ook in Ronse, Bern, Woerden en Ruddervoorde was ze de sterkste. In de andere veldritten stond ze steevast op het podium. "Ik stond er fysiek behoorlijk voor toen ik begon met crossen en heb de goede lijn van de weg doorgetrokken", blikt Vos terug op haar goede eerste periode in het veld.

Het maakt dat de verwachtingen voor aanstaande zondag hooggespannen zijn. Vos werd zowel in 2005 als 2009 al eens Europees kampioene bij de elite vrouwen, en velen verwachten dat ze zondag een derde Europese trui aan haar toch al uitpuilende prijzenkast mag toevoegen.

"Ik ben me bewust van mijn favorietenrol. Maar ik weet ook dat ik niet dusdanig heb gedomineerd, dat die Europese trui nu al in de zak zit", zegt Marianne Vos op het digitale huis van haar werkgever, WaowDeals Pro Cycling.  "Er wacht zondag weer gewoon een nieuwe wedstrijd waarin alle crossers aan de start kans hebben op een goed resultaat."

Het parkoers is in ieder geval niet in het nadeel van de Brabantse veelvraat, ook al heeft ze er zelf nog geen wedstrijd op gereden. "De omloop laat zich enigszins vergelijken met die van afgelopen zondag. Alleen zaten er in Ruddervoorde iets meer korte hellingen in. In Rosmalen zijn er snelle stroken, maar ook stukken waarin het aankomt op techniek."

Bij Nederland starten behalve Vos, Worst en Kaptheijns ook Sophie de Boer, Denise Betsema, Geerte Hoeke en Lizzy Witlox. Vos won zondag in Ruddervoorde. “Heel mooi dat het wéér lukte. Het is een goede generale repetitie voor het Europees kampioenschap. Maar dan beginnen we opnieuw, met gelijke kansen voor iedereen."

2009: na het EK in Hoogstraten mag Vos voor de twee keer in haar veldritbestaan de Europese kampioenstrui aantrekken.