Simon Yates gehuldigd als winnaar WorldTour

Simon Yates is op het jaarlijkse eindejaarsgala van de Internationale Wielerunie UCI officieel uitgeroepen tot winnaar van de WorldTour.

Simon Yates
  • Simon Yates Simon Yates

De 26-jarige Simon Yates, vijf minuten ouder dan zijn tweelingbroer Adam, dankt zijn eerste plaats in het regelmatigheidsklassement vooral aan zijn prestaties in de grote rondes. Zo reed hij zeer lang aan de leiding in de Giro d'Italia, waarin hij drie etappes wist te winnen, tot hij in de voorlaatste bergetappe een geweldige inzinking kreeg.

In de Vuelta a España nam hij sportieve revanche op deze ineenstorting. Hoewel hij 'slechts' één etappezege meegraaide in de Spaanse drieweekse werd hij wel op overtuigende wijze eindwinnaar. 

Ook buiten de grote rondes verzamelde het goudhaantje van Mitchelton-SCOTT veel punten. Zo werd hij tweede in de Ronde van Polen en Parijs - Nice en was er een vierde plaats in de Ronde van Catalonië, naast nog wat dagsuccessen her en der. Yates verzamelde in totaal 3072 punten, exact tachtig punten meer dan de nummer twee, Peter Sagan.

Bij de eerste twintig in de eindrangschikking, die na de Ronde van Guangxi definitief kon worden opgemaakt, vinden we twee Nederlanders: Tom Dumoulin is de hoogst geklasseerde Oranjeklant op plaats tien en Steven Kruijswijk sluit de top twintig af. 

In de top honderd zien we meer Nederlanders terug: Niki Terpstra (plek 24), Bauke Mollema (44), Wilco Kelderman (62), Sam Oomen (67), Timo Roosen (68), Tom-Jelte Slagter (79), Mike Teunissen (88), Robert Gesink (89) en Dylan Groenewegen (97).

België heeft maar liefst dertien renners bij de eerste honderd staan. Greg Van Avermaet bezet voornamelijk dankzij een hoop ereplaatsen in klassiekers de vijfde plaats in de WorldTour-ranking. 

Verder mogen ook Oliver Naesen (plaats 15), Tim Wellens (18), Jasper Stuyven (19), Tiesj Benoot (33), Philippe Gilbert (37), Dylan Teuns (38), Sep Vanmarcke (45), Yves Lampaert (75), Dries Devenyns (78), Jelle Vanendert (86), Jurgen Roelandts (94) en Jens Debusschere (98) zich één van de honderd beste WorldTour-renners van 2018 noemen.

Top 20 UCI WorldTour