VAN VLEUTEN VERLENGT WERELDTITEL VOOR VAN DER BREGGEN EN VAN DIJK

Annemiek van Vleuten heeft in Tirol het WK tijdrijden bij de elite vrouwen voor het tweede jaar op haar naam geschreven. Anna van der Breggen (tweede) en Ellen van Dijk (derde) zorgden voor een historisch Nederlands podium.

Annemiek van Vleuten

Nederland had dankzij titelverdedigster Annemiek van Vleuten en Europees tijdritkampioene Ellen van Dijk maar liefst vier ijzers in het vuur. Lucinda Brand was de eerste oranjeklant die bij het Svarovski-museum in Wattens van start mocht gaan. Zij was tevens de eerste potentiële medaillekandidaat die aan het vertrek verscheen.

Een paar minuten na Brands binnenkomst werd ze echter alweer van de hot seat gestoten. Haar ploeggenote Leah Kirchmann zorgde daar met een puike tijd (35'52") voor. De Canadees kampioene was negen tellen sneller dan Brand, en enkel een andere Sunweb-renster kon haar even later nipt verslaan: Ellen van Dijk.

Een gemiddelde snelheid van 46.37 kilometer per uur zou Van Dijk de eerste plaats opleveren. Maar toen de Woerdense de tussentijden van Anna van der Breggen onder ogen kreeg was voor haar al wel duidelijk dat ze geen tweede wereldtitel tegen het uurwerk zou behalen. 

Ellen van Dijk reed een puike tijdrit.

De geboren Hasseltse was immers bezig aan een magnifieke chronoproef. Aan het tussenpunt had AvdB een goede halve minuut voorsprong op Van Dijk en aan de finish was deze voorgift bijna een volle minuut geworden. 

Van der Breggen jakkerde met 47,6 gemiddeld over de Oostenrijkse wegen en ze zou in de Tiroler hoofdstad 34'54.35" noteren. Een supertijd, maar allerminst een garantie op goud. daar uittredend kampioene Annemiek van Vleuten nog moest finishen. 

Anna van der Breggen reed een uitstekende tijdrit.

En de vrees van Van der Breggen bleek terecht. Want aan de tijdmeting na zeventien kilometer bleek de Wageningse maar liefst negentien tellen sneller en op het stuk richting de finish kwam er geen ommekeer. Na tweede plaatsen in 2015 en 2017 zou er voor Van der Breggen dus opnieuw niet meer inzitten dan een zilveren medaille. En dat was vooral de verdienste van Van Vleuten.

De bijna 36-jarige Annemiek van Vleuten walste tijdens haar chronoproef over tweevoudig wereldkampioene Amber Neben en Trixi Worrack heen en ze zou haar tweede achtereenvolgende regenboogtrui met een halve minuut voorsprong op Van der Breggen winnen.

De kopvrouw van Mitchelton-SCOTT staat op WK's tegen de klok nu in een rijtje met Jeannie Longo, Leontien van Moorsel, Karin Thürig en Judith Arndt: zij slaagden er de afgelopen jaren in hun in de tijdrit veroverde regenboogtrui te verdedigen  

Annemiek van Vleuten reed de allerbeste tijdrit.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het WK tijdrijden dat het volledige podium uit hetzelfde land komt.