Yates voltooit Britse trilogie in grote rondes, Viviani viert in slotrit

Zoals verwacht is de rode trui van Simon Yates tijdens de slotrit van de 73ste Vuelta a España niet meer in gevaar gekomen. Het slotdefilé in de straten van Madrid was een kolfje naar de hand van Elia Viviani.

Simon Yates
  • Elia Viviani Elia Viviani
  • Simon Yates Simon Yates

Vanuit startplaats Alcorcón kreeg het peloton goed dertig kilometer de tijd om de aanstaande winnaar alvast te feliciteren. De Brit van Mitchelton-SCOTT liet zich uitgebreid fêteren alvorens het tempo in de straten van Madrid de hoogte in ging. In de slotkilometers zag Yates zijn eindzege natuurlijk niet meer in gevaar komen. Hij neemt Enric Mas (Quick-Step Floors) en Miguel Ángel López (Astana) mee op het podium.

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) besluit de ronde zoals verwacht als vierde. Sunweb-coureur Wilco Kelderman sluit de top tien van de algemene rangschikking af.

Simon Yates is de derde Brit die dit jaar een grote ronde weet te winnen. Eerder dit jaar gloreerde Chris Froome in de Giro d'Italia, terwijl Geraint Thomas de Tour de France op zijn naam wist te schrijven. Tom Dumoulin, die in zowel Italië als Frankrijk tweede werd, is hierdoor nog altijd de laatste niet-Britse winnaar van één der grote rondes.

Alle aanvallen in het Madrileense heen-en-weertje bleken voor niets: er moest en zou door de snelle mannen om de zege worden gespurt. In de chaotische sprint nam Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) het initiatief, maar meer dan een vierde plaats leverde dat niet op. Elia Viviani toonde zich namelijk andermaal een klasse apart door van achteruit de maat van iedereen te nemen. Peter Sagan en Giacomo Nizzolo bezetten de overige twee podiumplaatsen.

Viviani tekende in de Spaanse hoofdstad voor derde dagsucces van deze Vuelta. Het is zijn achttiende zege van het seizoen. Quick-Step Floors staat dankzij de Italiaans kampioen nu op 67 overwinningen.  

Elia Viviani was heer en meester in de slotrit.