Baskische berggeit Igor Antón hangt fiets aan de wilgen

Na veertien jaar te hebben rondgereden in de professionele wielerwereld vindt Igor Antón het mooi geweest.

Igor Antón

Igor Antón Hernández, zoals de Baskische klimmer voluit heet, speldt vandaag voor de laatste keer rugnummers op het tenue van Dimension Data. Antóns laatste wedstrijd zal de slotetappe van de Vuelta a España zijn.

"Na 21 grote rondes vind ik het welletjes geweest", schrijft de 35-jarige in een statement. "De Vuelta is een mooie koers om mijn carrière af te sluiten, want de wedstrijd heeft me gevormd tot de mens die ik nu ben. Het is de ronde waarin ik mijn beste resultaten als beroepswielrenner heb behaald."

In het iconische tenue van Euskaltel-Euskadi wint Antón de negentiende etappe van de Vuelta in 2011.

Naast hoge pieken waren in de Ronde van Spanje ook diepe dalen voor de klimspecialist. In zijn carrière won Antón vier ritten in de Vuelta. In 2006 en 2011 was hij één keer de beste. In 2010 won hij op indrukwekkende wijze twee ritten. Hij leek zelfs op weg naar de eindzege, maar in de veertiende etappe naar Peña Cabarga besliste een zware valpartij daar anders over.

Hoewel Antón in totaal veertien koersen zou winnen als beroepsrenner (waaronder een overwinning op de mythische Monte Zoncolan in de Giro d'Italia van 2011) zou hij zijn belofte nooit helemaal weten in te lossen. Een achtste plaats in de Vuelta van 2007 is zijn hoogste eindklassering in een grote ronde.

"Dit hoofdstuk in mijn leven was geweldig", kijkt Antón terug op zijn loopbaan. "Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik een stukje bij heb mogen dragen aan de lange, geweldige geschiedenis van het cyclisme." 

Antón op weg naar de zege op de Zoncolan.

"Ik wil graag Euskaltel-Euskadi (2005-2013), Movistar (2014-2015) en Dimension Data (2016-heden) bedanken voor de emoties, de ervaringen en de herinneringen. Zij hebben me door de jaren heen geweldig gesteund in mijn carrière. Mijn laatste drie jaar bij Dimension Data waren geweldig: het was geweldig om onderdeel te zijn van dit unieke project. Het heeft mijn carrière nog specialer gemaakt."

In zijn dankwoord vergeet Antón ook zijn dierbaren niet. "Mijn moeder MariJose, die ik erg mis, heeft veel voor me betekend. Ook mijn vader ben ik dankbaar; door zijn inspanningen kon ik mijn dromen najagen. Ook mijn vrouw - die in goede en slechte tijden aan mijn zijde bleef - en mijn dochter Udane ben ik veel dank verschuldigd, net als iedereen die me geholpen heeft in mijn wielercarrière."  

Collega's nemen afscheid van Antón