Simon Yates heer en meester op spectaculaire slotklim van Les Praeres

Simon Yates heeft op meesterlijke wijze de veertiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Brit versnelde in de zeer steile slotkilometer, om zo Miguel Angel López en Alejandro Valverde naar de tweede en derde plek te verwijzen.

Simon Yates
  • Afbeelding van Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Een kopgroep van zes man koos al vroeg in de koers het ruime sop. Michal Kwiatkowski was de initiatiefnemer van de vlucht van de dag. Al snel kreeg hij Nicholas Roche, Alessandro De Marchi, Thomas De Gendt, Michael Woods en Ivan Garcia Cortina met zich mee. De Marchi moest even later laten lopen, maar in zijn plaats kwam Brent Bookwalter aansluiten.

De Gendt aasde duidelijk op de bergtrui. Op iedere geclassificeerde beklimming ging hij voluit. Zodoende sprokkelde de aanvalslustige Belg 25 bergpunten bijeen. De Gendt en Ivan Garcia Cortina waren vervolgens de eersten die af moesten haken in de kopgroep. Een voor een volgden de anderen ook. Kwiatkowski werd op vijf kilometer van de aankomst als laatste gegrepen.

Spektakel op Les Praeres

De monsterlijke slotklim naar Les Praeres de Nava werd geopend met een sterke demarrage van Steven Kruijswijk. Hij bleef even vooruit, maar zodra Alejandro Valverde versnelde, werd de Brabander weer ingelopen. Nairo Quintana en Miguel Angel López waren de volgenden in de rij om een demarrage te plaatsen. De twee Colombianen hielden het langer vol, maar werden uiteindelijk door de andere favorieten weer ingelopen. 

In de slotkilometer was het Yates die de ultieme versnelling in de benen had. Niemand kon hem bijbenen en zodoende kon de Brit op knappe wijze naar de ritzege én de leiderstrui sprinten. Oude rot Valverde klom knap naar plek 2, terwijl de sterke Miguel Angel López derde werd. Steven Kruijswijk eindigde als zesde en bezet nu de vijfde plek in het algemeen klassement.