'Giro d'Italia begint volgend jaar met zware klimproloog'

De Giro d'Italia zal in 2019 dan toch gewoon in de laars op gang worden geschoten. En volgens het Italiaanse Tuttobiciweb moet dat gebeuren in Bologna.

Trofeo Senza Fine

Onder meer Polen en Marseille waren kanshebbers om de Grande Partenza binnen te halen, zeker toen Giro-praeses Mauro Vegni liet doorschemeren dat een buitenlandse start ook in 2019 zo goed als zeker was. RCS Sport heeft nu echter andere plannen.

Matera, culturele hoofdstad van Europa in 2019, waagde eveneens een poging om de Giro-start binnen te hengelen, maar volgens het Italiaanse wielermedium wordt Bologna binnen afzienbare tijd gepresenteerd als de start waar de ronde volgend jaar middels een vijf kilometer lange proloog zal beginnen.

Het startpodium zal in het historische centrum van de universiteitsstad staan. Na drie vlakke kilometers gaan de laatste twee kilometer stevig omhoog. De finish van de opener ligt namelijk bij de Madonna di San Luca, die hoog boven de stad uittorent.

De klim naar de santuario is beroemd omdat de basiliek bereikt kan worden via de langste overdekte zuilengalerij ter wereld. Over een afstand van 3,8 kilometer telt de portico maar liefst 666 bogen. Het te overwinnen hoogteverschil is met dik 200 meter niet gering. De 1800 meter lange klim is goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8 procent.

Naast de zuilengalerij loopt een weg, hetgeen de beklimming ook zeer geschikt maakt voor het cyclisme. Ze is dan ook een bekende aankomst in het cyclisme. Zo is de helling elk jaar het decor voor de finish van de Giro dell'Emilia, een prestigieuze Italiaanse najaarkoers.

Ook de Giro d'Italia is geen onbekende voor de nijdige helling. Zo was ze in 1956 al het decor voor een door Charly Gaul gewonnen klimtijdrit. In 1984 ging de Giro-rit met aankomst bij de basiliek naar Moreno Argentin. De laatste keer dat de roze ronde de beklimming gebruikte was in 2009. Destijds was het Simon Gerrans die naar de etappezege snelde.

Op de Via San Luca schudt Gerrans een toen nog onbekende Chris Froome van zich af op weg naar de overwinning.

Er doen nog meer geruchten de ronde over de Corsa Rosa. Zo zal een rit van Cuneo naar Pinerolo de herinnering aan de beroemde solo van Fausto Coppi levend moeten houden, zo melden diverse Italiaanse media. In deze zware bergetappe reed de Campionissimo zijn eeuwige rivaal Gino Bartali op 12 minuten.

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Coppi werd geboren, maar het lijkt niet heel waarschijnlijk dat exact dezelfde rit als in 1949 zal worden afgewerkt. In het parkoers zouden dan de Colle della Maddalena, de Col de Vars, de Col d'Izoard, de Colle del Monginevro en de klim naar Sestriere moeten zitten, alvorens na goed 260 kilometer te finishen.  

Ook mythische beklimmingen als de Mortirolo, Tre Cime di Lavaredo en de Stelvio  zitten naar verluidt volgend jaar in het Giro-parkoers.