Smullen geblazen! Sunweb-vrouwen veroveren 60 kilo Noorse zalm bij ploegentijdrit

Dik een maand voor het laatste WK ploegentijdrijden hebben de vrouwen van Team Sunweb in Noorwegen hun reputatie als regerend wereldkampioen in deze discipline geheel waargemaakt.

Sunweb
  • Team DSM Team DSM

De ploegentijdrit die dit jaar de Vrouwenronde van Noorwegen opent is namelijk met overmacht gewonnen door de Nederlandse Women's WorldTour-formatie. Ruth Winder, Coryn Rivera, Liane Lippert, Leah Kirchmann, Lucinda Brand en Floortje Mackaij haspelden de dik 24 kilometer lange ploegentijdrit in het zuidoosten van Noorwegen af met een gemiddelde snelheid van 48,8 kilometer per uur.

Met hun tijd van 29'53" werden ze de enige ploeg die binnen het halfuur wist te blijven. Ze waren ruim een halve minuut sneller dan Mitchelton-SCOTT, waar Annemiek van Vleuten haar rentree maakte na een rust- en trainingsperiode.

Bij het laatste tijdrittreffen tussen ploegen, vijf dagen geleden in Zweden, werd Sunweb nog met een kwart minuut verslagen door Boels-Dolmans. Zonder gerenommeerde tempobeulen als Anna van der Breggen en Chantal Blaak was in de gelederen kwam de ploeg ditmaal niet verder dan de zesde plaats.

De strijd om de derde plek op het podium was nog wel een spannende. De laatste kilometers van de ploegentijdrit liepen omhoog naar de citadel die boven Halden uittorent. Veel ploegen gingen stuk op deze helling, en uiteindelijk werd de derde plaats er veroverd door Cervélo-Bigla.

Aan de voet van de klim naar de Frederiksten-vesting lag Canyon-SRAM 13 seconden voor op de Zwitserse ploeg, maar aan de finish waren de rollen nipt omgedraaid: het scheelde twee seconden tussen beide teams.

De ploegentijdrit is overigens een losstaande WorldTour-wedstrijd, wat inhoudt dat er nog geen leiderstrui is vergeven. Vanaf morgen wordt er door het internationale vrouwenpeloton drie dagen gestreden om Marianne Vos als eindwinnares op te mogen volgen. 

Lekkere bonus voor Sunweb

Natuurlijk werd er tussen Aremark en Halden om de winstpremie en de WorldTour-punten, maar er viel nog wat te verdienen. Voor de winnende had zalmgigant Lerøy namelijk vijftig kilo Noorse zalm klaarliggen. De snelste equipe op de klim naar de top van de citadel kon rekenen op tien kilo. Sunweb bleek niet alleen over de gehele tijdrit de snelste, maar ook op de helling naar de meet bleken ze de rapste van het pak.