BMX-goud voor superieure Laura Smulders

Laura Smulders heeft zich in Glasgow tot Europees kampioene BMX gekroond. De Gelderse prolongeerde haar Europese titel met verve. Smulders pakte in de finale vanaf de start de koppositie, om deze niet meer af te geven.

Smulders

Het hele toernooi was Laura Smulders al ongenaakbaar. Vrijdag werd ze al driemaal eerste in haar heat, terwijl ze vanmorgen de halve finale glansrijk won. In de finale maakte de Nijmeegse het vervolgens knap af door van begin af aan de kop te pakken. Als regerend wereldkampioene sloot ze het EK met een prachtige overwinning af.

“Wat is dit een geweldige zege”, was Smulders enorm blij na haar gewonnen race. “Deze stond dit jaar vrijwel bovenaan mijn lijstje. Ik ben Nederlands kampioen, wereldkampioen, leider van de World Cup; dan kan dit er nog wel bij”, lachte de Nijmeegse. “En eindelijk zit er eens een trui vast aan zo’n titel. De finale was zoals ie hoort: op kop vanaf de start en mijn concurrenten – met name Simone Christensen – voor de eerste bocht achter me houden. Daarna heb ik niks fout gedaan en kon ik de titel pakken.”

Naast Laura Smulders kwamen er nog drie dames in actie in de BMX-finale. Geen van hen lukte het echter om het podium te halen. Laura's zusje Merel Smulders werd vierde, Manon Veenstra werd zevende en belemmerd door een valpartij finishte Judy Baauw als laatste. 

Bij de mannen stond één Nederlander in de finale. Joris Harmsen werd uiteindelijk zesde.