Dit zijn de 15 renners waar Michel Wuyts veel van verwacht in de Giro

Michel Wuyts keek in zijn roze glazen bol en deze renners kwamen eruit rollen. Wellicht kun je er je voordeel mee doen voor je eigen pooltje...

michel wuyts interviewt matej mohoric

Aanstaande zaterdag start de Giro met een Grande Partenza in Turijn en de bestuursregio Piemonte. De eerste rit gaat van een buitengebied van de stad (Venaria Reale) en finisht in de stad zelf, met vlak voor de meet nog een steil klimmetje. Michel Wuyts is er dit jaar bij als commentator van de Vlaamse commerciële omroep VTM.

De Belg werkt ook voor de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws en voor het wielerspel dat het dagblad heeft, maakte Wuyts zijn droomteam, bestaande uit vijftien renners. Hieronder nemen we zijn keuzes met je door.

Klassementsmannen

Uiteraard, zou je bijna zeggen, kiest Wuyts Tadej Pogacar als zijn kopman, maar daarnaast verwacht hij ook het een en ander van Thymen Arensman, want ook de jonge Nederlandse klimmer van INEOS Grenadiers krijgt een plekje in het keurkorps van de Vlaamse wieleranalist/commentator.

Naast Pogacar en Arensman denkt Wuyts ook punten te scoren met zijn jonge landgenoot van Visma | Lease a Bike Cian Uijtdebroeks. Verder gaat hij nog voor Geraint Thomas, Daniel Felipe Martinez, Romain Bardet en de ietwat verrassende Antonio Tiberi als klassementstroeven.

Sprinters

Het barst van de goede sprinters in de Giro, maar Wuyts gaat niet voor een verrassende naam en kiest voor de op papier sterkste drie spurtbommen: Olav Kooij, Tim Merlier en Jonathan Milan.

Z'n vierde sprinter is wel een enigszins verrassende naam, want hij neemt ook Marius Mayrhofer op in z'n selectie. De 23-jarige Duitser hield bij Tudor Arvid de Kleijn buiten de selectie, ook al wist hij in tegenstelling tot de Nederlander nog geen koers te winnen dit jaar. In de Tirreno sprintte hij wel een paar keer in de top 10.

Darkhorses

Tenslotte neemt Wuyts ook nog een paar mannen die niet echt in te kwalificeren als klassementsrenner of sprinter. Luke Plapp is niet echt een darkhorse, maar toch scharen we hem daar even onder. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Italiaanse klimmer Filippo Zana van Jayco-AlUla; die heeft ook al het een en ander bewezen.

Maar de echte geheimtips van Wuyts lijken Giulio Pellizzari (Bardiani CSF) en Davide Piganzoli (Polti Kometa) te zijn. De eerstgenoemde is een 20-jarig talent dat onlangs nog achtste werd in het eindklassement van de Tour of the Alps. Piganzoli is een jaartje ouder en werd tiende in het eindklassement van de Tour of the Alps.