Michał Kwiatkowski overleeft putsch van Yates in Ronde van Polen

Michał Kwiatkowski heeft zich in Bukowina Tatrzańska laten kronen tot eindwinnaar van de 75ste Ronde van Polen. In de lastige slotrit overleefde de thuisrenner een couppoging van Simon Yates.

Michał Kwiatkowski
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Op de tweede en laatste passage over de gevreesde Muur van Bukowina, een uiterst nijdige helling met een maximaal stijgingspercentage van 22 procent dreef LottoNL-Jumbo het tempo serieus de hoogte in in dienst van George Bennett. De Nieuw-Zeelander zette Kwiato flink onder druk, maar de Poolse Sky-renner gaf geen krimp.

Met enkel nog een afdaling en een dik drie kilometer lange slothelling voor de boeg leek Kwiatkowski zijn zestien tikken voorgift op titelverdediger Dylan Teuns vrij eenvoudig te gaan verdedigen. Maar de BMC-Belg bleek niet de grootste bedreiging voor de Pool. Een ultieme uitvalspoging van Simon Yates dreigde echter nog roet in het eten te gooien voor de wereldkampioen van Ponferrada.

De man die tijdens de jongste Giro even op weg leek naar de Maglia Rosa mocht even virtueel in de gele leiderstrui rondrijden. Dankzij de bonificaties die er voor de ritwinnaar klaar zouden liggen mocht hij ook in het uiterste zuiden van Polen zelfs even dromen van eindwinst, maar toen achter hem de pretendenten op de pedalen gingen lopen ging het te hard voor de kopman van Mitchelton-SCOTT. Hij moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de etappezege en de tweede plek in het klassement. 

Thibaut Pinot zou middels een machtige spurt naar de meet nog naar de derde plaats in de eindrangschikking rijden. Davide Formolo vervolledigde namens Bora-Hansgrohe het dagpodium voor Sam Oomen (Sunweb), de beste Nederlander in de laatste etappe.

Even daarachter zou de compleet leeggestreden Kwiatkowski zijn tweede WorldTour-ronde van het jaar binnenharken. Eerder dit jaar was hij ook al de beste in Tirreno-Adriatico. Hij is de eerste Pool sinds Rafał Majka (2014) die de Tour de Pologne op zijn palmares mag bijschrijven.