Colombiaanse eindzege in Tour of Qinghai Lake

De 17de Tour of Qinghai Lake in China kwam tot een einde op zaterdag met de Colombiaanse klimmer Hernan Aguirre van Team Manzana Postobon als eindwinnaar.

Qinghai Lake

De 22-jarige Aquirre won de 4de etappe, een bergrit, en pakte toen ook de leiderstrui. Twee dagen later was hij opnieuw de sterkste in de loodzware 6de etappe, weer een bergrit, en hij stond de leiding niet meer af in de resterende vlakke ritten. Zijn landgenoot Hernando Bohorquez eindigde op 1 minuut en 5 seconden als tweede, terwijl Radoslav Rogina van het Kroatische Adria Mobil op 2 minuten en 35 seconden als derde eindigde. De Italiaan Antonio Santoro van het Nederlandse Monkey Town Continental Team legde op ruim 3 minuten beslag op de vierde plaats in het algemeen klassement. Diens ploeggenoot Maarten de Jonge was op de 27ste plaats de best geklasseerde Nederlander.

Race in de wolken

De ronde over in totaal 3.671 kilometer begon op 22 juli in Ledu, een historische stad 95 kilometer ten oosten van Xining, passeerde prachtige natuur en wereldwijd bekend cultureel erfgoed, zoals de Gele Rivier, het Qinghai-Tibetaans Plateau, de Qilian-bergen en de Hexi-corridor, en eindigde met de 13de etappe met start en finish in Lanzhou, de hoofdstad van de Gansu-provincie. De Australiër Kaden Groves van Mitchelton-BikeExchange won de slotrit.Met een gemiddelde hoogte van meer dan 3.000 meter wordt de Tour of Qinghai Lake niet voor niets de ‘Race in de Wolken’ genoemd. De ronde biedt renners een unieke ervaring en een lastige uitdaging, dit keer vooral bij de 6de etappe, waarbij de finish op 4.120 meter boven zeeniveau lag.

Ware beproeving

De ronde van dit jaar was volgens UCI-preses David Lappartient “een ware beproeving” en dat konden de deelnemers bevestigen. “Het was zeker een uitdaging”, aldus de Ierse renner Conn McDunphy van Holdsworth Pro Racing. "Toen we de 3.000 meter hoogte passeerden, had ik het echt zwaar.” De Nederlandse renner Sven van Luijk van het Monkey Town Continental Team erkende ook dat de ronde een grote fysieke uitdaging vormde voor met name de Europese renners. “Voor die 6de etappe had ik wat ademhalingsproblemen, omdat mijn lichaam nog niet was geacclimatiseerd. Voor ons was het onmogelijk die rit te winnen.” Zowel McDunphy als Van Luijk had genoten van de 10de etappe, een rit over 124 kilometer door de Tengger-woestijn. "Ik ben nog nooit in de woestijn geweest. Het was een mooie ervaring, al dacht ik even te smelten”, zei McDunphy.

Toerisme

De jaarlijkse Tour of Qinghai Lake is door de UCI ingeschaald als 2.HC-race, de hoogste categorie buiten de drie grote rondes. Het sportdepartement van de regering van de provincie Qinghai is van plan om als organisator van de race meer profteams en meer internationale ervaring naar de ronde te halen en op innovatie wijze de status van de ronde te vergroten. “Daarnaast willen we meer lokale mensen en toeristen bij de ronde betrekken”, zei Gazang Cairang, hoofd van de sportafdeling. Hij merkte ook op dat het belangrijk is de mogelijkheden die de race biedt, te gebruiken om de regionale sportfaciliteiten te verbeteren, zodat lokale mensen daarvan kunnen profiteren.