29 juli. Het zit er weer op.
De Tour de France is klaar.
Maar niet voordat we nog eens een parade rijden over de Champs-Élysées en niet voordat we nog eens een koninklijke massasprint krijgen voor de laatste ritwinst van deze Tour.
Vraag het maar aan Dylan Groenewegen.
Te hard van stapel lopen
Het startsein wordt gegeven in Houilles, een gemeente dicht tegen de Franse hoofdstad aan. In Houilles vindt jaarlijks de Corrida de Houilles plaats, een internationale hardloopwedstrijd over 10 kilometer. Met Jos Hermens in 1975 staat er zelfs een Nederlander op de erelijst, sinds 2005 waren alleen maar Kenianen en Ethiopiërs de baas in de Parijse voorstad.
De champagne zal worden opengetrokken door Team Sky. De bubbels zullen goed smaken, de foto’s worden gemaakt en dan kan de koers op gang geschoten worden. Dat gebeurt meestal pas wanneer de Champs-Élysées wordt opgereden.
In de boeken
Na talloze rondjes door het Parijse centrum is het zover: aan de Tour de France van 2018 gaat toch echt een einde komen.
We zagen kust, een ploegentijdrit, kasseien en bergen, heel veel bergen. Een dag voor het slot werd nog een tijdritje in het parkoers opgenomen en dan komt het aan op de laatste 300 meter. De flauwe bocht rechtsaf, de sprint kan worden aangetrokken.
Vorig jaar ging het precies zoals Dylan Groenewegen het wilde. “Ik moest van iets te ver aangaan”, was achteraf zijn reactie. Maar het bleek niet erg. Groenewegen vulde 30 jaar Nederlandse droogte na de zege van Jean-Paul van Poppel in 1988. Jammer genoeg kan Dylan niet opgaan voor een herhaling.
Favorieten
Er zijn nog maar weinig sprinters over in deze Tour, maar dat is al zo sinds de Alpen. Het groen gaat naar Peter Sagan, maar het is de vraag of de drievoudig wereldkampioen nog mee wil sprinten in Parijs. In de koninginnenrit naar de Col du Portet kwam de Slowaak hard ten val en de laatste dagen zagen we dat hij daarvan nog veel hinder ondervond.
Dus hebben we een nieuwe topfavoriet: Arnaud Démare liet in Pau enkele dagen geleden zien dat hij heel snel is, ondanks de pijn die hij leed in de bergritten. In Pau versloeg hij Christophe Laporte, een andere Franse sprinter. De renner van Cofidis zal zich in Parijs in de geschiedenisboeken willen sprinten.
Ook hoog in het puntenklassement staat Alexander Kristoff, al is de Europees kampioen eigenlijk op geen enkel moment de allersnelste geweest. Toch zal hij zich ook vandaag wel bij de eersten weten te nestelen. Sonny Colbrelli begon de Tour in topvorm, maar lijkt na drie weken Tour de vermoeidheid niet meer aan te kunnen.
Voor de rest zijn er zo weinig sprinters over dat er wellicht wel plaats is voor een mooie ontsnapping in de laatste kilometer. Misschien iets voor Greg van Avermaet?
*****
Arnaud Démare
****
Christophe Laporte & Peter Sagan
***
Edvald Boasson Hagen, Sonny Colbrelli & Alexander Kristoff
**
John Degenkolb, Timothy Dupont, Jasper Stuyven & Greg van Avermaet
*
Magnus Cort Nielsen, Jasper De Buyst, Michal Kwiatkowski, Taylor Phinney & Maximiliano Richeze