Tour Vandaag: Ultrakorte, spectaculaire bergrit!

We gaan er voor zitten: dit is de Koninginnenrit van de Tour de France van 2018. Als er hier geen spektakel komt, komt er nergens in deze Tour nog spektakel. Dit wordt twee uur lang genieten!

Tour de France

Moeder aller etappes

Tijdens deze rit kunt u het écht niet maken om ook maar een minuut weg te kijken. We gaan namelijk letterlijk alleen maar naar boven of naar beneden.

65 kilometer, drie monstercols: heerlijk.

Gevechten

Waar Bram de Vrind ons in een reportage in de Tour-special (hier te bestellen) al meeneemt over de wegen van deze etappe, willen wij best nog wat extra’s vertellen. Vanuit Bagnères-de-Luchon wordt de Col de Peyresourde beklommen. Hier vochten onder meer Alberto Contador en Michael Rasmussen in 2007 een duel uit om nooit meer te vergeten.

De Spanjaard probeerde met talloze demarrages de Deen uit zijn wiel te krijgen, maar de klimmer van de Rabobank-ploeg gaf geen krimp. De kant die we nu beklimmen is de kant die Chris Froome in 2016 gebruikte om bergaf aan te vallen. De Brit reed in Bagnères-de-Luchon vervolgens naar de ritzege en door de media werd vooral ingegaan op een ‘revolutionaire’ manier van afdalen van de Brit. Al was die helemaal niet revolutionair, want bijvoorbeeld Matej Mohoric deed het al in de jeugd, bijtrappen terwijl hij met zijn achterwerk op de buis hing.

Steil, steiler, steilst

Net iets verder dan de Peyresourde ligt de Montée de Peyragudes, waar vorig jaar Chris Froome juist een inzinking kreeg. Na een afdaling volgt de finale van wat ook in 2014 het orgelpunt van de veertiende etappe was.

De beklimming naar Peyragudes.

De Col de Val Louron-Azet en Pla d’Adet zorgde destijds voor spektakel in de vlucht en in het peloton. Giovanni Visconti reed voorop, waarna Rafal Majka vanuit de tweede groep de oversteek maakte en al knipogend naar de camera de Italiaan achter liet.

De beklimming van de Val Louron-Azet (7,4 kilometer aan 8,3% gemiddeld) zal voor aanvallers gelegen komen en voor klassementsrenners een opwarmertje zijn voor wat komen gaat: de Col de Portet. Zoals op beelden uit de reportage verderop te zien is, rijden we onder skiliften door richting de top van een horrorklim.

De Val Louron-Azet.

16 kilometer aan 8,7% gemiddeld: het is ongehoord. Nog langer dan de Alpe d’Huez, nog steiler dan de Alpe d’Huez en een slotkilometer aan 10%.

Het kleine toetje: de Col de Portet.

De Col de Peyresourde zal niet teleurstellen.

De Col de Val Louron-Azet zal niet teleurstellen.

De Col de Portet zal niet teleurstellen.

Deze etappe zal niet teleurstellen.

Formule 1-start

Een nieuwigheidje wordt deze Tour geïntroduceerd door de Tour-organisatie: een gridstart, à la Formule 1. De beste renners in het klassement gaan als eerst van start in een groep van 20 man, daarna volgen de andere renners ook steeds in groepen van 20. De renners kunnen zich van tevoren opwarmen nabij de start in Bagnères-de-Luchon. De organisatie legt het in de volgende video allemaal voor je uit:

Favorieten

Ondanks de razendsnelle aanloop hebben de klassementsrenners gisteren hun kruit droog kunnen houden. Dat kan maar één ding betekenen: vandaag moeten alle remmen los. Movistar Team kan niet net zoals gister de kop van het peloton nemen om vervolgens de kopmannen stil te laten zitten. Vandaag moet er iets gebeuren.

Tot nu toe bleken Geraint Thomas en Chris Froome niet te bezwijken, ook niet onder de druk van Tom Dumoulin. Het is de vraag hoe de derde week van Primoz Roglic gaat verlopen, maar van Steven Kruijswijk is al bekend dat in deze dagen zijn kracht moet liggen.

Kan de rechtse renner de linkse onder druk zetten?

Movistar Team moet met Mikel LandaNairo Quintana en Alejandro Valverde de hele etappe op zijn kop zetten. Ze staan respectievelijk 6de, 8ste en 11de en daar heeft de Spaanse armada niets aan. Wellicht kunnen ze de hulp van de altijd aanvallend ingestelde - bergop én bergaf - Romain Bardet gebruiken. De andere renners uit de top 10, Jakob Fuglsang en Dan Martin, zullen waarschijnlijk ook voor de aanval kiezen.

Toch is het niet ondenkbaar dat een vluchter wint. Ook al zullen ze met achterstand starten, het is goed denkbaar dat de klassementsmannen op hun knechten wachten en niet snel 'de dood of de gladiolen' zullen spelen. Bij de vluchters zullen we aan dezelfde namen denken als die de laatste bergritten hebben gekleurd.

*****

Chris Froome

****

Tom Dumoulin & Mikel Landa

***

Steven Kruijswijk, Primoz Roglic & Geraint Thomas

**

Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Dan Martin & Nairo Quintana 

*

Julian Alaphilippe, Robert Gesink, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo & Adam Yates