De Nederlanders: Dumoulin en Kruijswijk in groep der favorieten, Mollema verliest tijd

We bundelden aan het einde van de eerste Alpen-etappe in de Tour de France de reacties van de Nederlandse klassementsrenners.

Nederlanders

In de eerste rit door de Alpen verloor Bauke Mollema in de laatste 500 meter van de Col de la Colombière, de laatste beklimming van de dag, contact met de groep der favorieten. Terwijl Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk in dezelfde tijd als bijvoorbeeld Chris Froome en Vincenzo Nibali eindigden, verloor de Groninger 51 seconden op zijn directe concurrenten.

Tom Dumoulin:

"Ik was wel goed in orde", vertelde Dumoulin achteraf voor de camera's van de NOS. "Prima voor mij. Er stond veel tegenwind op de laatste klim. Ik denk dat een aantal renners - net als ik - wel dachten 'als er een kansje komt, ga ik het proberen', maar met volle bak tegenwind en vijf Sky-renners achter je aan kon je dat maar beter niet doen."

Hij eindigde in de groep met de andere klassementsmannen. Kon hij wat afleiden bij de anderen? "Ik zat goed vooraan en heb niet zo veel om me heen gekeken. Ik heb wat Sky-konten gezien. (lacht) Dan Martin ging nog aanvallen, maar zoals ik al zei was dat best wel zinloos."

Steven Kruijswijk:

"Het was wel prima vandaag. Ik zat er nog bij (bij de favorieten) en dat was de bedoeling. Er gebeurde niet veel in de finale, maar er werd flink doorgereden. Een eerste dag dat je bij de goede mannen zit, dat geeft toch wel vertrouwen. Zeker als je net hoort dat er toch wat andere klassementsrenners wel gelost zijn vandaag."

Kort na Dumoulin is hij nu de tweede Nederlander in het klassement op plaats 12. Maar echt diep zijn de favorieten gegaan, zo zegt Kruijswijk: "Sky heeft gecontroleerd de hele dag. Op de slotklim hebben ze het tempo wat verhoogd met Kwiatkowski en Poels en op de versnelling van Martin na gebeurde er niet veel. De concurrentie is breed, maar ik zat er goed bij. Ook toen ze versnelden. Morgen en overmorgen verwacht ik meer actie."

Bauke Mollema:

"Vandaag ging het niet lekker voor me, de hele dag niet. Het was afzien en overleven. In de laatste 500 meter van de Colombière demarreerde Dan Martin en toen moesten we sprinten. Dat ging bij mij niet echt. Dan moest ik uit het zadel en met mijn gehavende rug ging dat niet."

Mollema kraakt in de slotmeters van de Col de la Colombière.

Met 20 seconden achterstand rondde hij de top, uiteindelijk werden dat er 50. "Met Majka en Zakarin reden we, maar dat ging niet voluit. Het is balen dat ik moest lossen, want ik hoopte vandaag zonder tijdverlies door te komen. We gaan de komende dagen wel zien hoe het met mijn rug loopt. Ik moet dat sowieso per dag gaan bekijken, normaal gaat het iedere dag beter met zo'n blessure."

Voorlopig klassement Nederlandse klassementsmannen:

11. Tom Dumoulin | + 3'42" van gele trui Greg van Avermaet

12. Steven Kruijswijk | + 3'45"

15. Bauke Mollema | + 4'28"