Tour de France: Groenewegen laat wederom iedereen achter zich

Dylan Groenewegen heeft voor de tweede keer op rij gewonnen in de Tour de France. De Amsterdammer ging laat aan, maar kon iedereen toch nog vrij gemakkelijk overvleugelen.

Groenewegen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

De dag na de triomf van Dylan Groenewegen lag er weer een relatief rustige etappe in het verschiet. Dat was direct te zien aan de animo in het peloton voor de vroege vlucht. Uiteindelijk sloeg een drietal een gat met het peloton. Daarbij zaten twee Nederlanders, namelijk Laurens ten Dam (Team Sunweb) en Marco Minnaard (Wanty Groupe-Gobert). Fabien Grellier van Direct Energie completeerde het drietal. 

De aanvallers wisten van tevoren dat de kans 0,0 was dat ze het zouden uitzingen tot de streep. Gauw zou duidelijk worden dat het bij Team Sunweb helemaal de bedoeling niet was dat er iemand in de kopgroep zou zitten, want Ten Dam werd op het oog gemaand om zich terug te laten zakken. 

In het peloton werd het daarom weer een vrij rustig dagje, waar renners als Tim Declercq en Antwan Tolhoek kilometers lang op kop reden. Er werd enigszins de draak gestoken met het vrij saaie koersverloop, zo ging Marcus Burghardt van Bora-Hansgrohe even demonstratief langs de kant van de weg staan om zijn collega's aan te moedigen.

Val Dan Martin

Op zo'n dertig kilometer van de meet schakelden Grellier en Minnaard enigszins bij en daardoor reden zij weer een voorsprong van twee minuten bijeen, maar het was een poging van het tweetal die niet te winnen viel. Het peloton had namelijk continu de controle over het tweetal en floot de vluchters ruim op tijd terug. Op een kleine twintig kilometer van de meet lagen nog enkele bonusseconden, waarbij leider Greg Van Avermaet één seconde extra pakte. 

Niet veel later werd het peloton toch weer opgeschrikt door een valpartij, waar onder anderen Dan Martin, Toms Skujins, Julian Alaphilippe en Timo Roosen, de lead-out van Groenewegen, bij waren betrokken. Doordat Team Sky de snelheid omhoog gooide in het peloton, verloor Martin belangrijke tijd voor het algemeen klassement. 

Op een kleine drie kilometer van het einde probeerde Philippe Gilbert de sprintersploegen te verrassen, maar de Belg kreeg geen ruimte van Dimension Data. Lotto Soudal nam daarna gedecideerd de leiding, maar zij werden overvleugeld door Groupama-FDJ. Maar Peter Sagan ging erg vroeg aan. Daarachter lagen André Greipel en Fernando Gaviria even in de clinch met elkaar. Het leek daardoor heel spannend te worden, maar in de laatste meters toonde Groenewegen weer simpelweg de snelste te zijn. Greipel en Gaviria werden uiteindelijk uit de uitslag geschrapt.