DUMOULIN VERLIEST DIKKE MINUUT DANKZIJ SPAAKBREUK EN TIJDSTRAF; MARTIN WINT

Tom Dumoulin heeft in de zesde Touretappe naar Mûr-de-Bretagne meer dan een minuut verloren dankzij een spaakbreuk in de slotfase. Daniel Martin reed ondertussen naar de ritzege met een solo op de twee kilometer lange slothelling.

Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Dumoulin bleef de hele dag uit de penarie en reed steeds alert van voren. Op het slechts denkbare moment kreeg hij echter af te rekenen met materiaalpech. Met nog zes kilometer te koersen moest hij opeens in de achtervolging op het peloton dat in volle draf op weg was naar de slotklim. De Limburger was tegen het achterwiel van Romain Bardet gereden en dat manoeuvre konden zijn spaken niet waarderen.

Ondanks de hulp van de ploegleidersauto en de steun van enkele ploegmaats verloor hij 53 tellen op de laureaat. Hij zakt daarmee uit de top tien van het algemeen klassement. Later zou hij van de jury ook nog twintig seconden tijdstraf krijgen vanwege stayeren. Het maakt dat we Sunweb-kopman nu in de rangschikking terugvinden op plaats 19, tussen Steven Kruijswijk en Bauke Mollema in. 

Dumoulin passeert de finish in gezelschap van Soren Kragh Andersen.

Romain Bardet moest na de ongelukkige botsing met Dumoulin eveneens van de fiets af. Hoewel de Fransman uiteindelijk nog wel weer terugkwam in de voorste groep moest de kopman van AG2R La Mondiale op de heuvel richting de streep lossen. Hij zou 31 seconden verliezen op de Ierse dagwinnaar.

Chris Froome moest de elitegroep met daarin onder anderen Alejandro Valverde, Mikel Landa, Richie Porte, Peter Sagan, Rafal Majka, Vincenzo Nibali, geletruidrager Greg Van Avermaet en Bauke Mollema in de ultieme slotfase laten gaan, al was de schade voor de jongste Giro-winnaar niet heel fors. 

Romain Bardet bolt met een grimas over de streep.

Martin neemt revanche

In de voorste groep gooide Daniel Martin op het steilste stuk van de klim de knuppel in het hoenderhok. In 2015 deed Alexis Vuillermoz het op gelijkaardige wijze en destijds kon Martin de Fransman net niet meer achterhalen. De demarrage vlak voor de rode vod bleek ook vandaag beslissend. Alhoewel Pierre Latour nog gevaarlijk dichtbij kwam in de laatste meters wist Martin nu wel de AG2R-renner te kloppen op de Bretonse helling.

In een poep en een scheet was de kopgroep van de dag gevlogen. Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic), Direct Energie-duo Damien Gaudin and Fabien Grellier, Anthony Turgis (Cofidis) and Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) kozen al na een paar honderd meter het hazenpad en de meute had daar vrede mee. Het leek een rustig dagje te worden voor het Tourpeloton, totdat Quick-Step Floors de boel op de kant trok.

Op goed honderd kilometer van het eind deed de formatie van Patrick Lefevere de koers ontbranden. Onder meer Nairo Quintana (Movistar), Jakob Fuglsang (Astana) en Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) werden daardoor in verlegenheid gebracht. De laatste twee namen zouden overigens niet voor het laatst door Radio Tour worden genoemd.

Surrealistische beelden: het peloton passeert een bermbrand.

Want toen de Nederlandse WorldTour-formatie het gat op Quick-Step Floors had toegereden kreeg de Sloveen wederom tegenslag te verduren. Roglic viel op een vluchtheuvel en kon zodoende weer in de achtervolging. In de aanloop naar de eerste keer Mûr-de-Bretagne ging ook Fuglsang onderuit. Beide situaties werden echter weer rechtgetrokken. Roglic zou uiteindelijk nog tiende worden en de Deense kopman van Astana zou eveneens geen tijd verliezen op de concurrentie.

Dion Smith pakte op de twee beklimmingen in de openingsfase van de koers de volle buit. Met drie punten zou hij een kans hebben om de bergtrui over te nemen van Toms Skujins, als hij tenminste nog bergpunten zou pakken bij de eerste finishpassage. De man van Wanty-Groupe Gobert slaagde hier echter niet in en zijn Letse rivaal lachte in zijn vuistje. Hij pakte de volle buit op de voorlaatste klim van de dag en weet zich in ieder geval tot rit tien verzekerd van het iconische rood-witte bollentenue.