Groenewegen: 'Geel pakken wordt zware klus'

Dylan Groenewegen wil geschiedenis schrijven en 29 jaar na Erik Breukink de volgende Nederlander zijn die de gele trui draagt in de Tour de France.

Groenewegen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

De Amsterdamse sprinter heeft er dit jaar alles aan gedaan om zich naar een optimale Tour-vorm toe te werken. Na zijn zege in de slotrit van de Tour de France van vorig jaar op de Champs-Élysées heeft Groenewegen nog een stapje extra richting de absolute sprinttop gezet.

In de Ronde van Slovenië die vorige maand werd verreden boekte de renner van Team LottoNL-Jumbo alweer zijn negende seizoenszege. Eerder werden ook al Kuurne-Brussel-Kuurne en een etappe in Parijs-Nice op zijn erelijst bijgeschreven. 

Groenewegen laat Viviani achter zich in rit 2 van Parijs-Nice
'We hebben er alles aan gedaan om voor deze eerste etappe in topvorm te zijn'

Toch wacht er in Fontenay-le-Comte een waar gevecht voor de Amsterdammer. "Ja, het wordt een zware klus, het geel proberen pakken", zei Groenewegen voor de start van de eerste rit tegen Telesport. "Er staan nog heel veel andere goede sprinters aan de start van deze Tour, maar we gaan ons best doen."

Groenewegen kan rekenen op een sprinttrein die door de jaren heen rond hem is gevormd. Amund Grondahl Jansen, Paul Martens en lead out Timo Roosen moeten hem naar een ideale positie loodsen op 200 meter van de streep. "We hebben er alles aan gedaan om voor deze etappe goed in vorm te zijn", voegt de sprinter zelf toe. "Natuurlijk voor de hele Tour, maar dit is wel een speciale dag."

Nummertje 163

Zoekt u in het Tour-peloton niet naar de traditionele gele shirts: omdat deze te veel op de gele leiderstrui van de Tour de France lijken - althans dat vindt de organisatie ASO - rijdt Team LottoNL-Jumbo met aangepaste zwart-gele tricots. Bent u alleen op zoek naar Dylan zelf? Onthou dan rugnummer 163. Dat is exact hetzelfde rugnummer als vorig jaar voor Groenewegen.