Provincie Groningen stemt tegen: geen WK 2020 in Groningen

Er komt geen wereldkampioenschap wielrennen in Groningen in 2020. De provincie Groningen heeft tegen het voorstel gestemd om het WK naar het noorden van Nederland te halen.

Sagan

Uiteindelijk kreeg het voorstel 19 stemmen voor en 22 tegen. Vooral de PvdA twijfelde en kreeg geen goede antwoorden van de gedeputeerde waarom ze voor het voorstel moesten stemmen. Deze week werd al duidelijk dat er erg wisselend gedacht werd over het wereldkampioenschap in het Noorden. Vooral D66 en CDA waren positief om het WK naar Groningen en Drenthe te halen, maar bijvoorbeeld de SP en de PVV waren fel tegen. 

Vooral de hoogte van de UCI-fee van 5,8 miljoen werd zwaar bekritiseerd. Ook de financiele onderbouwing was voor de verschillende politieke partijen niet toereikend. Uiteindelijk stemde een kleine meerderheid (22 tegen 19) in de Provinciale Staten tegen de voordracht.Ook het feit dat WK-organisaties de laatste jaren met grote verliezen afsloten werkte niet in het voordeel van Groningen/Drenthe 2020. Woordvoerder Renate Groenewold reageerde tegenover de collega's van RTV Noord teleurgesteld na de stemming. "Dit was een unieke kans voor het Noorden om eens positief in het nieuws te komen. We geven het nog niet op maar we moeten nu wel even een moment van bezinning inlassen."Het is niet verwonderlijk dat de Groningers de hand op de knip houden, aangezien ook Gironingen 2002 op een financieel debacle uitdraaide.