Giro vandaag: Etappe 19 | Venaria Reale-Jafferau | 185 kilometer

De allerzwaarste etappe in deze Giro d'Italia is daar: in rit 19 zal geen enkele renner zich kunnen verstoppen. Kan Tom Dumoulin van de Colle delle Finestre of steile slotklim gebruik maken om het gat op Simon Yates definitief te dichten?

Giro d'Italia
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Streek

Vandaag een loodzware etappe in de regio Piemonte met de finish vrijwel tegen de Franse grens. In Venaria Reale bij Turijn startte de Giro 2011 ter viering van het 150-jarig bestaan van de staat Italië. De 17de eeuwse paleizen ter plaatse waren buitenverblijven van de eeuwenlang heersende Savooien-familie.

We rijden weer verder de Alpen in.

Vanuit Venaria klimmen de renners de eerste vijftig kilometer en na de afdaling rijden ze door de vallei van Susa, tot ze na 90 kilometer

in Susa aan de fameuze Colle delle Finestre beginnen. De berg stond al lang op de verlanglijst van de toenmalig Giro-directeur Carmine Castellano, maar pas na werken aan de laatste zeven kilometer geitenpad werd hij in 2005 beklommen. In het begin van de klim brengen 28 (van in totaal 33) haarspelden de renners ‘snel’ omhoog tussen de kastanje- en pijnbomen. Na elf kilometer wordt het uitzicht ruimer en de weg slechter.

Na de Finestre-afdaling klimmen de renners naar de wintersportplaats Sestrière, die ruim tachtig jaar geleden werd gesticht door de

‘Fiat-familie’ Agnelli. Via de afdaling naar Oulx en het vals plat tot de toeristenplaats Bardonecchia gaat het naar de steile slotklim.

Hoogteprofielen precies zoals we ze willen hebben.

Parkoers

Bardonecchia is al driemaal Giro-aankomstplaats geweest, waarvan twee keer met het slotstuk naar de Jafferau: In 1972 won Merckx, in 2013 Nibali (na de diskwalificatie van Santambrogio). 

De Jafferau is ruim 7 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 9%.

De steile slotklim naar Jafferau.

Vandaag begint de uitputtingsslag op de Colle delle Finestre, de smaakmaker van de etappe met zijn 18,5 kilometers klimmen tegen een helling van ruim 9%. Bij de vorige passages in 2005 en 2015 lag de Finestre - met zijn top als hoogste van de Giro de Cima Coppi genaamd - dichter bij de finish dan nu en dat kan wegen op de strijdlust.

Natuurlijk is de slotklim allesbepalend en is het vandaag voor Dumoulin weer een heuse graadmeter of hij zijn prestatie van vorig jaar kan herhalen.

De absoluut mooiste beklimming van Italië: de Finestre.

Extra mooi? Dat de Finestre er voor het eerst tijdens een Giro-passage modderig bij ligt!

Favorieten

De achttiende rit van de Giro heeft één ding aangetoond: dat ook Simon Yates niet onverslaanbaar is. Hij kijkt echter alleen naar Tom Dumoulin, wat voor veel andere favorieten kansen op de ritzege biedt.

Miguel Ángel López liet gisteren bijvoorbeeld zien dat zijn topvorm er echt nog wel aan zit te komen, misschien zelfs al deze Giro. Zo'n steile slotklim is niet per se iets voor Superman, maar wellicht wil hij al op de Finestre een bommetje gooien. Dat kunnen we misschien al weten als er een aantal Astana-renners in de lange vlucht zitten.

Zo'n steile wand als de Jafferau is per definitie iets voor Chris Froome, liet de Brit al op de Zoncolan zien. Maar ook Domenico Pozzovivo mag niet onderschat worden als het gaat om ritwinst. En als Tom Dumoulin zijn vormpeil doortrekt, mogen we verwachten dat hij beter doet dan op de Zoncolan. Het verschil met rozetruidrager Yates bedraagt nog maar 28 seconden, dus een wisseling van de wacht zit er heel misschien zelfs wel in.

En de vluchters? Ja, die gaan we écht niet voor je op een rijtje zetten! Één tip: bergtruidrager Giulio Ciccone zal er vast wel bij zitten...

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 15.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in Iseo. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.