Giro vandaag: etappe 17 | Riva del Garda - Iseo | 155 kilometer

Na de individuele tijdrit is het klassement weer wat in elkaar geschoven. Krijgen we vandaag opnieuw spektakel of maken de favorieten er een dag van stilte voor de storm van?

Gardameer

In Riva, aan de noordkant van het grootste Italiaanse meer, het Gardameer, start voor de achtste keer een Giro-etappe, de laatste keer was alweer in 1992. In de ‘merentocht’ van vandaag beginnen de renners direct met tien kilometer klimmen naar een volgend meertje, het Ledro-meer, en even later naar een nog nietiger meertje, het Ampola-meer. En dat is niet het laatste meer wat de renners gaan zien.

Na 35 kilometer raken ze bij het dorpje Ponte Caffaro de oevers van het wat grotere Ledro-meer. Daar verdreven in 1866 de troepen van Garibaldi de Oostenrijkse heersers en nu rijden de renners er de regio Trentino Alto Adige uit en de regio Lombardije in. Na de bergprijs in Lodrino passeren ze de Trompia-vallei, waar lange tijd de vuurwapenhandel floreerde. De fabriek van Pietro Beretta die al in 1526 werd opgericht in Gardone Val Trompia is de oudste en bekendste.

De laatste vijftig kilometer staan in het teken van de wijnbouw. Zoals de vier laatste Giri telkens een wijnetappe kende geldt dat vandaag voor de laatste vijftig kilometer als de renners rijden door de Franciaforte-streek die de meeste Italiaanse spumante -wijnen produceert.

Na 127 kilometer rijden ze al door de aankomstplaats, maar maken dan nog een zuidelijke lus van 24 kilometer, alvorens de winnaar bekend wordt. Iseo is de geboorteplaats van sprinter Pierino Gavazzi die in 1980 Milaan-Sanremo won vóór Jan Raas. Verder heeft hij onder meer vijf Giro etappes op zijn naam heeft staan.

De Giro finisht er voor de derde keer, eerder in 1973 en 1974. De eerste winst was er voor de Italiaan Gianni Motta, die ook na het beroepsmatig fietsen actief bleef en fietsen ging produceren, waarop hij nog vrijwel dagelijks fietst. Wint er ook vandaag een Italiaan in Iseo? (tekst: Ludo van Klooster)

Parkoers

Het begin van de rit is uiterst vervelend: een niet-gecategoriseerde klim van tien kilometer vanuit het vertrek. Gelukkig is het geen monsterklim als de Punta Veleno (een beklimming die je ook aan de oevers van het Gardameer vindt), maar ze zal ongetwijfeld flink zeer doen. Als klassemenspretendent is het een heel slecht moment om met slechte benen te zitten.

Ook daarna blijft het lekker doorgolven, tot we na goed honderd kilometer uitkomen bij de vlakke finale. 

Favorieten

To sprint or not to sprint, that is the question.

Iemand die zich vandaag zeker had vermaakt is Sonny Colbrelli. De man van Bahrain Merida staat vandaag echter niet aan de start. In plaats daarvan zal hij langs de kant van de weg staan in zijn woonplaats Casto, waar de karavaan na goed zestig kilometer passeert. Wie we dan mogen opschrijven als het een sprintje wordt? U kent de namen intussen: Sam Bennet, Elia Viviani, Niccolo Bonifazio, Sacha Modolo en - waarom ook niet? - Danny van Poppel.

Toch is de kans ook aanwezig dat er een groepje weg mag rijden. Als er geen klassementsrenner in de problemen komt (want dan kan het gewoon weer oorlog worden) kan het blok er  wellicht op worden gegooid. En dus kunnen we ook best ook maar heel wat namen noemen die een vlucht succesvol zouden kunnen afronden.

Komen ze: Valerio Conti, Manuel Belletti, Nico Denz, Mickaël Chérel, Luis Leon Sanchez, Alexey Lutsenko, Liam Bertazzo, Matej Mohoric, Krists Neilands, Niklas Eg, Zdenek Stybar, José Gonçalves, Francsco Gavazzi, Enrico Barbin, Enrico Battaglin en Koen Bouwman. 

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 15.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in Iseo. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.