Giro vandaag: etappe 13 I Ferrara - Nervesa della Battaglia I 180 kilometer

Eén dag voor de Monte Zoncolan trekt de karavaan nog meer naar het noorden van Italië. Een dag van stilte voor de storm met uiteindelijk een massasprint als resultaat?

Giro d'Italia

Ferrara, waar vandaag de Giro-rit start, is de geboortestad van een van de grootste Italiaanse cineasten; Michelangelo Antonioni. Hij stierf in 2007 op 94-jarige leeftijd in Rome. Ferrara, gelegen aan de rivier de Po, herbergt in zijn schitterend ommuurde centrum vele juwelen zoals een schitterend kasteel, de kathedraal en het diamanten paleis, waar de muren met diamanten lijken bekleed. En dan zijn er in fietsstad nummer één van Italië nog de beroemde dan wel beruchte artsen Franceso Conconi en zijn leerling Michele Ferrari.

In Ferrara vertrekt voor de tiende keer een etappe, het laatst was in 2010 met de in Amsterdam vertrokken ronde. Nibali won vanuit Ferrara de spectaculaire rit naar Asolo. Die Giro betekende zijn definitieve doorbraak als ronderenner. Heden vermoedelijk geen renner als Nibali aan het feest: vandaag is er nog eens een bijna geheel vlakke etappe, dus voor de sprinters.

Parkoers

Vlak na de start rijden de renners de regio Emilia Romagna uit om de rest van de etappe te voltooien in de regio Veneto. Na 30 kilometer rijden ze door Rovigo, dan tussen Padua en Venetië door naar Treviso, dat bekend is van onder meer topfietsenmaker Pinarello. Daar begint de finale van de rit , waarbij de renners rijden door het geboortedorp van een andere bekende Italiaanse ondernemer. Massimiliano Zanetti is geboren in Villorba en is bekend van zijn koffie Segafredo Zanetti.

Veel hoogtemeters gaan de renners vandaag niet maken.

Twintig kilometer verder rijden de renners voor een eerste keer door de aankomstplaats.Nervesa della Battaglia is voor de eerste keer aankomstplaats. Om dat te vieren maken de renners er nog twee plaatselijke lussen. In de eerste lus gaan ze over het klimmetje van Montello gaan, en aan dit klimmetje bewaard Joop Zoetemelk ongetwijfeld goede herinneringen. Het WK van 1985 reed hier namelijk (in omgekeerde richting) over. Hoe die wedstrijd afliep weet u ongetwijfeld nog.

De Nederlandse selectie reed een sterke koers en Jopie reed naar de wereldtitel dankzij een typische lepe versnelling op twee kilometer van de streep. De lokale favoriet Moreno Argentin moest zich verdwaasd en ontstemd tevreden stellen met het brons, Lemond werd sprintend tweede. Het bijbehorende commentaar van Mart Smeets staat in het geheugen van de wielerliefhebber gegrift. "38 jaar en hij heeft 'm!"

Benieuwd wie 'm vandaag gaat hebben. Vermoedelijk zal dat een sprinter zijn, want ook de heuveltjes in de finale zijn niet heel zwaar.

Favorieten

*****

Elia Viviani, Sam Bennett

***

Danny van Poppel, Sacha Modolo

**

Niccolo Bonifazio, Clément Venturini, Baptiste PlanckaertManuel Belletti, Enrico Battaglin, Jens Debusschere, Kristian Sbaragli

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 15.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in Nervesa della Battaglia. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.