Giro vandaag: Etappe 8 | Praia a Mare - Montevergine di Mercogliano | 209 kilometer

De eerste van twee achtereenvolgende aankomsten bergop in het eerste Italiaanse weekend van de Giro. Wie wordt op de Montevergine di Mercogliano de opvolger van Bart de Clercq?

Montevergine di Mercogliano

Vanuit Praia a Mare begint de ruim 200 kilometer lange etappe noordwaarts in de regio Calabrië langs de kust, waar de renners direct de regio Basilicata inrijden. Ze passeren de enige badplaats van deze regio, Maratea, met op de rotsen zijn witte, 122 meter hoge standbeeld van de verlosser. Na 20 kilometer rijdt het peloton bij Sapri alweer in de volgende regio, Campania. Daar probeerden de bewoners enkele jaren vóór de eenwording van Italië de toenmalige heersende Bourbons een loer te draaien met een aanval vanuit zee. Schrijver Luigi Marcantini getuigt de afloop: "Het waren 300 opstandelingen, ze waren jong en sterk en ze zijn dood."

De renners keren na tachtig heuvelachtige kilometers terug naar de kustweg vanaf Agropoli en passeren de archeologisch belangrijke plaats Paestum en later Salerno, dat in de tweede wereldoorlog korte tijd schaduwhoofdstad van het koninkrijk Italië is geweest. Tenslotte is er de bergaankomst in Montevergine di Mercogliano. De talrijke haarspelden naar het gebedsoord uit de twaalfde eeuw garanderen een prachtig schouwspel en je kunt er de fameuze likeur Anthemis del Partenio proeven. (tekst: Ludo van Klooster)

Parkoers

De Montevergine di Mercogliano is wellicht een prachtige naam, maar een extreem zware klim is ze niet. 

Favorieten

De vraag van vandaag: mag een vluchtersgroep om de zege strijden of gaat het tussen de favorieten? In 2011 (toen Pieter Weening in het roze reed) werd het een vluchter die vroeg op de slotklim op avontuur was gegaan. Bart De Clercq waagde zijn kans en werd beloond voor zijn aanvalslust. De streep had echter geen vijf meter verder moeten liggen... 

Mocht het een sprint tussen de favorieten worden dan is er alvast één favoriet: Thibaut Pinot. Hij heeft het al vaker laten zien, en op de flanken van de Etna pakte hij opnieuw uit met een fraai staaltje sprinten. De klimmer uit de Vogezen mikt op het podium in Rome, maar een ritzege gaat hij zeker niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.

Daarnaast is dit wellicht ook nog een mooie kans voor Michael Woods en George Bennett. En wie weet kan Tom Dumoulin op deze loper nog eens uitpakken met iets moois. Grote verschillen tussen de klassementsmannen liggen echter niet in de lijn der verwachting.

*****

Thibaut Pinot

****

Michael Woods, George Bennett

***

Domenico Pozzovivo, Simon Yates, Richard Carapaz, Diego Ulissi

**

Miguel Ángel López, Ben Hermans, Chris Froome, Tom Dumoulin, Pello Bilbao, Tim Wellens

*

Vluchters, Esteban Chaves, Fabio Aru, Giulio Ciccone, Carlos Betancur, Maximilian Schachmann, Davide Formolo, Enrico Battaglin, Rohan Dennis

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden op de Montevergine di Mercogliano. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.