Giro d'Italia: Niemand doet Viviani wat in Eilat; Dennis verlaat Israël als leider

In de derde etappe van de Giro d'Italia heeft Elia Viviani nog maar eens zijn snelle benen getoond. In de paarse puntentrui sprintte hij naar zijn tweede dagzege op rij.

Rohan Dennis Elia Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani

De derde en laatste etappe door Israël liep door de Negev-woestijn. Er moest weliswaar naar 840 meter worden geklommen, maar een klimmersrit was dit allesbehalve. Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) koos na zijn ontsnappingspoging in de openingsetappe direct weer voor de ontsnapping toen er aan kilometerpaal nul met de vlag werd gezwaaid. De Canadees kreeg Marco Frapporti (Androni Sidermec Bottecchia) en bergbaas Enrico Barbin (Bardiani-CSF) mee als vluchtmakkers.

Drie dappere renners op avontuur.

Barbin mocht zich lange tijd virtueel eigenaar noemen van de Corsa Rosa, maar de Italiaan was vooral uit op bergpunten op de enige klim van de dag. Frapporti was Barbin echter te snel af op de beklimming. Barbin nam genoegen met twee punten, want hij gaat alsnog de eerste rustdag in als drager van de Maglia Azzura. Voor de roze trui kwam hij echter nooit serieus in aanmerking. In de finale was hij de eerste van de drie vluchters die bij de kraag werd gevat.

Dankzij een ferme rugwind lag de snelheid in de finale op sommige momenten ver boven de zeventig kilometer per uur. Het tempo was onder anderen Victor Campenaerts van Lotto - Fix All te machtig. De nummer drie in het klassement voor aanvang van de 229 kilometer lange tocht naar het uiterste zuiden van Israël was één van de renners die het peloton moest laten rijden. Leider Rohan Dennis kwam daarentegen niet in de problemen. Hij finishte keurig in het peloton.

De karavaan trok de hele dag door de Negev-woestijn.

'Zwaarste sprintrit ooit'

Ook titelverdediger Tom Dumoulin behield zijn tweede plaats in de rangschikking. De Limburger besloot de rit als zeventiende. Komende dinsdag vertrekt Belli Capelli, zoals de Limburger in Italië liefkozend wordt genoemd, in Agrigento met één seconde achterstand op rozetruidrager Dennis, die er voor het eerst in zijn carrière in slaagde een leiderstrui in een grote ronde te verdedigen.

In een eerste verklaring na de finish liet Dumoulin weten dat het een uiterst pittige beproeving was. "Dit was de zwaarste sprintetappe die ik ooit al heb gereden. Normaal voel ik me alleen zo na een bergrit. Het was heel hectisch en gevaarlijk vanwege de rugwind en de hoge snelheid. Dankzij mijn ploeggenoten was ik goed gepositioneerd. Na drie goede dagen in Israël kijk ik er nu naar uit om naar Italië te gaan."

Onderschrift

Viviani mag opnieuw vieren

In de lastige finale in finishplaats Eilat bracht Quick-Step Floors de winnaar van de rit van gisteren naar voren. En het werk van de knechten van Viviani werd beloond. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) week in de sprint serieus van zijn lijn af, waardoor de Italiaanse opperwolf vlak langs de boarding moest scheren om de Ier nog te kunnen passeren.

Het manoeuvre had wel het gewenste resultaat, want toen Viviani eenmaal voorbij Bennett was kon hij op ogenschijnlijk eenvoudige wijze naar zijn tweede ritzege op rij sprinten. De Olympische omniumkampioen van Rio de Janeiro verstevigde zo zijn leiding in het puntenklassement. Ook Modolo wist Bennett nog te passeren, waardoor de Italiaanse wielerfans opnieuw een een-tweetje mochten vieren.

NUMERO DUE ??. Elia Viviani wint ook etappe drie van de Giro! #Giro #Giro101 pic.twitter.com/lwUpS9e9wS — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 6 mei 2018