📷 Sneeuwmuren en breuken in wegdek: wordt Stelvio straks geschrapt uit Giro?

Het lijkt erop dat het dak van de Giro d'Italia voor het tweede jaar op rij zal geschrapt worden...

Stelvio

Over acht dagen (16e etappe) wordt het Giro-peloton over Passo dello Stelvio (19.6 km, 7.4%) gestuurd. Die mythische col in de Italiaanse Alpen is met een top op maar liefst 2759 meter hoogte het dak van deze Giro d'Italia. Op dergelijke hoogte kan er in mei nog flink wat sneeuw liggen en dat is momenteel ook het geval.

De voorbije weken lag er op de flanken van de Stelvio zoveel sneeuw dat een passage op 21 mei onwaarschijnlijk lijkt. Sneeuwruimers doen er alles aan om de bergpas tijdig sneeuwvrij te krijgen, maar op het moment van schrijven is op de webcambeelden te zien dat de situatie nagenoeg ongewijzigd is.

Beelden die op sociale media circuleren bevestigen de precaire situatie. Op sommige plaatsen ligt er twee meter sneeuw langs de weg. In het lagere gedeelte van de klim (waar geen sneeuw ligt) is de weg zelfs helemaal onberijdbaar omdat er flinke barsten in het wegdek zitten.

(Lees verder onder de beelden)

Foto: Bergfex
Foto: Bergfex

De Italiaanse openbare omroep liet enkele dagen geleden al verstaan dat na een inspectie beslist is om de Stelvio te schrappen. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheden sneeuw, maar ook omdat er lawinegevaar is. In dat geval zal een alternatieve route gezocht worden, want de andere cols van de 16e etappe zijn wel prima berijdbaar. Organisator RCS liet nog niet van zich horen. Wordt vervolgd...