Giro d'Italia | Tom Dumoulin na tijdritzege: 'Verschillen groter dan verwacht'

Op de eerste dag van de Giro d'Italia was Tom Dumoulin direct op de afspraak. Net als twee jaar geleden in Apeldoorn pakte hij de eerste Maglia Rosa in de openingstijdrit.

Tom Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Dumoulin, die in de Corsa Rosa zijn titel probeert te prolongeren, had twee seconden minder nodig dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts. Direct na de aankomst sprak hij in het flashinterview van een perfecte start van zijn ronde. "Ik heb de ritzege en ik heb voorsprong op mijn concurrenten kunnen pakken. Meer had ik me niet kunnen wensen", stelde de laureaat. "De verschillen zijn zelfs groter dan verwacht. Maar de ritzege vind ik nu belangrijker dan de voorsprong in het klassement."

Het parkoers in Jeruzalem was de Limburger op het lijf geschreven. "Het was erg technisch en het bochtenwerk ligt mij wel. Het was de hele tijd vol gas, herstellen en dan weer vol gas. Perfect voor mij." 

'Heb de twee mooiste wielertruitjes aan'

Na de de truienparade - waar Dumoulin zowel het roze als de paarse puntentrui kreeg omgehangen - schoof de laureaat aan in de TV-uitzending van de RAI. Onder de Maglia Rosa was het regenboogtenue waar hij de tijdrit in won nog zichtbaar Het bracht hem tot de uitspraak: "Ik heb nu de twee mooiste wielertruitjes ter wereld aan. Daar ben ik trots op." 

Dumoulin is echter niet van plan om zijn roze trui nu al met hand en tand te verdedigen. "Het is mooi om nu in het roze te rijden, maar het zal lastig worden om dat drie weken aan een stuk vast te houden", liet Dumoulin tot slot nog weten op de site van Team Sunweb. "We zijn met de ploeg niet van plan om nu al elke dag verdedigend te rijden."

Op het erepodium nam Dumoulin tevens de Gino Bartali-prijs in ontvangst. De eerste etappe was een eerbetoon aan de Italiaanse wielerlegende.