HomeVrouwenJarige Van der Breggen draagt vierde Waalse Pijl op aan mechanieker

Jarige Van der Breggen draagt vierde Waalse Pijl op aan mechanieker

Anna van der Breggen presteerde vandaag wat Marianne Vos niet kon: vier keer op rij de Waalse Pijl winnen.

De Olympisch kampioene van Boels-Dolmans voltooide haar kwartet door op de Muur van Hoei afstand te nemen van al haar concurrentes. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman moest Anna’s wiel als laatste laten gaan. Ploeggenote Megan Guarnier zorgde voor nog meer feestvreugde in het oranje kamp door derde te worden.

Maar lang zag het er niet naar uit dat Van der Breggen op de steile slotmuur zou kunnen sprinten voor haar vierde opeenvolgende zege, laat de laureate achteraf weten. "Guarnier zat in een kopgroep van vier en we hadden graag gezien dat die vooruit bleef. Ik weet dat dit een wedstrijd is die Megan heel graag wil winnen. Zij rijdt heel goed op dit moment, nadat ze vorig jaar een heel moeilijk jaar heeft gehad. Het was dan ook heel mooi dat ze in die kopgroep zat."

En even leek het er ook op dat de kopgroep met naast Guarnier ook Pauline Ferrand-Prévôt (Canyon-SRAM), Janneke Ensing (Alé Cipollini) en Amanda Spratt (Mitchelton-SCOTT)  vooruit zou blijven. Op de Muur van Hoei kwam het uiteindelijk toch weer samen. En zelfs daar probeerde de geboren Hasseltse haar Amerikaanse ploeggenote naar de overwinning te loodsen. "Ik heb geprobeerd om het tempo erin te houden, maar toch niet te hard te gaan."

Maar dit feest ging niet door toen de kopvrouw van Cervélo-Bigla, Ashleigh Moolman-Pasio, aanviel. "Toen moest ik natuurlijk wel mee. Als je dan uiteindelijk toch zelf wint is dat ook ontzettend mooi", zo besluit Van der Breggen, die vandaag haar 28ste verjaardag viert, haar verhaal over de koers. 

Ook in 2018 is er geen houden aan Van der Breggen op de Muur van Hoei.

 

'Deze is voor Richard'

De overwinning van Van der Breggen kwam na een aantal minder fijne dagen voor het team, dat maandagochtend werd opgeschrikt door een hartaanval van mechanieker Richard Steege. Door het snelle optreden van de ploegarts van Team Sky, dat in hetzelfde hotel verbleef, kon hij worden gereanimeerd en naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Kort voor het startschot van de Belgische klassieker klonk ontwaakte Steege gelukkig uit zijn kunstmatige coma. "Het is een lastige week geweest en we hopen dat alles goed komt,” zegt Van der Breggen tot slot van haar relaas. "Richard is er bij iedere koers, hij doet alles voor ons en we kunnen altijd bij hem terecht. Deze zege is voor hem."

Zondag komt Van der Breggen nog aan de start in Luik-Bastenaken-Luik, waar ze haar titel eveneens zou kunnen verdedigen. Ze mag daar overigens in een paars truitje rijden. Ze nam de leiding in de Women's WorldTour namelijk over van haar ploeggenote Chantal Blaak, die zondag de beste was in de Amstel Gold Race.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Twitter UCI laat zien: Ivo Oliveira heeft zijn veterstrikdiploma nog niet binnen

De meeste renners in het peloton rijden rond met het boa-systeem. Met één draai...

Pascal Eenkhoorn: ‘Ik zei op drie ronde van het einde al ‘gefeliciteerd’ tegen Evenepoel’

Eenkhoorn leek nog voor het zilver te gaan in de slotkilometer, maar hij had...

Bondscoach Koos Moerenhout: ‘Mathieu was verkouden toen hij aankwam en lag op andere verdieping’

De beste Nederlander in Australië was Bauke Mollema op de 25ste plek. Daarmee kon...

Bauke Mollema hoorde net voor koers van arrestatie Van der Poel: ‘Het is een bizar verhaal’

Mollema liet zich zien tijdens de koers, maar op het moment dat de afscheiding...

Meer zoals dit

Onzeker of Annemiek van Vleuten zaterdag in de wegrit start

Al na ongeveer twintig meter kwam de voormalig wereldkampioene ten val tijdens de mixed...

Tour-directrice Marion Rousse: ‘We willen naar de Alpen en Pyreneeën’

Ze zal voor een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse wielervolgers bekendstaan als...

Gio Lippens: ‘Niveauverschil in vrouwenpeloton oorzaak voor valpartijen’

"Zo'n grote valpartij zie je zelden en is het gevolg van een gebrek aan...