Groot en Norbruis snellen naar wereldtitels in Rio de Janeiro

De Nederlandse para-cycling selectie kan tevreden terugkijken op de eerste dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro.

Caroline Groot

Bondscoach Eelke van der Wal mocht op de openingsdag twee wereldtitels begroeten. De gouden medailles van Caroline Groot (500 meter C5) en Alyda Norbruis (individuele achtervolging C2) had hij niet direct voorzien, zo liet hij optekenen aan het einde van de eerste wedstrijddag. "Ik zag op voorhand de tweede dag als oogstdag, maar we konden direct op de eerste dag al twee keer goud begroeten. Een droomstart."

Verrassing

Het eerste succes werd gevierd op de 500 meter in de categorie C5. WK-debutante Caroline Groot pakte daar direct de regenboogtrui door een  tijd van 36'575" op de tabellen te noteren: een dik persoonlijk record. De 20-jarige Andijkse bleef de nummer twee, de Chinese wereldrecordhoudster Jufang Zhuo, daarmee bijna twee seconden voor.

Van der Wal: "Dit mag je een grote verrassing noemen. We wisten dat Caroline qua tijd mee zou kunnen doen om de medailles, maar dat ze op haar eerste WK direct goud zou winnen is ongelofelijk."

Paralympisch kampioene

Tweevoudig Paralympisch kampioene Alyda Norbruis zette in de kwalificatie van de individuele achtervolging in de klasse C2 de snelste tijd neer met 4.17'924". De Friezin wist runner-up Sini Zeng ook in de finale achter zich te houden en veroverde zo haar eerste gouden medaille van dit wereldkampioenschap.

Een tevreden bondscoach zag de 28-jarige Norbruis zeer stabiel presteren. "Het is niet het favoriete onderdeel van Alyda, maar ze wist in de kwalificatie toch de snelste tijd te realiseren. In de finale bleef ze haar Chinese tegenstandster ook ruim voor. Alyda was erg blij met haar titel en kijkt uit naar haar tweede onderdeel van vrijdag."