Valverde lanceert zichzelf naar dag- en eindwinst op Jebel Hafeet

Alejandro Valverde heeft de Ronde van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Spanjaard sloeg in de slotrit naar Jebel Hafeet een onvervalste dubbelslag. Wilco Kelderman werd tweede in het eindklassement van de WorldTour-ronde.

Alejandro Valverde
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Lotto-Soudal stuurde André Greipel en Frederik Frison mee in de kopgroep van de dag. Daarin kregen ze het gezelschap van Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida), Michael Bresciani (Bardiani-CSF), Nikolai Trusov (Gazprom-Rusvelo), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Joonas Henttala (Novo Nordisk), Mathias Brandle (Trek-Segafredo). De acht hadden aan de voet nog twee minuten voorsprong en waren derhalve op de slotklim een vogel voor de kat.

Op de flanken van Jebel Hafeet plaatsten onder andere Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) en Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) een versnelling. De eerste serieuze aanval op klassementsleider Rohan Dennis (die niet voorkwam in de strijd om de eindzege) kwam op naam van Alejandro Valverde. Hij werd even later bijgebeend door Miguel Ángel López en Julian Alaphilippe.

Dumoulin boos

Niet ver achter de koplopers verrichtte Tom Dumoulin het betere knechtenwerk om zijn Sunweb-collega Wilco Kelderman terug te brengen. Toen hij zijn werk voor Kelderman had opgeknapt kreeg de Giro-winnaar van vorig jaar, net als in de tijdrit van gisteren, te kampen met materiaalpech. Hierna gooide de ziedende Dumoulin onder begeleiding van enkele krachttermen zijn fiets weg.  

Parece que Tom Dumoulin no está muy contento con el material... #RideToAbuDhabi pic.twitter.com/bk0x5GzKov — Alpe d'Huez B&T (@Alpe__dHuez) 25 februari 2018

Valverde voorbij Kelderman

Op een nieuwe versnelling van López had Kelderman geen antwoord. Ook toen Valverde even later achter 'Superman' aan ging kon Kelderman niet mee. Hiermee verspeelde hij feitelijk zijn kansen op de eindzege, daar hij tot op dat moment in pole position zat. De Movistar-kopman pakte met zijn inspanning voldoende tijd om zich te verzekeren van eindwinst. Dat deed El Imbatido in stijl, daar hij Astana-man López in een sprint-a-deux wist te kloppen.

Wilco Kelderman werd de nummer vijf in de daguitslag op vijftien tellen van de daglaureaat. In het eindklassement leverde hem dit een tweede plaats op.