Groenewegen opent seizoen met winst in Dubai Tour

De eerste etappe in de Dubai Tour was een prooi voor Dylan Groenewegen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo was de snelste in een massasprint.

Groenewegen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Ook in het Midden-Oosten was het seizoen al op gang gekomen en voor het eerst sinds een aantal jaar was het niet de Dubai Tour die deze eer had. In de Sjarjah Tour hadden sommigen hun benen al kunnen testen, al waren in die ronde nog niet de echte kleppers aanwezig.

Grote namen waren er wel in de Dubai Tour. Titelhouder Marcel Kittel maakte zijn debuut voor Team Katusha Alpecin en had in de sprints genoeg concurrentie. Wat te denken van Elia Viviani, Dylan Groenewegen, Jakub Mareczko, Nacer Bouhanni, Mark Cavendish, John Degenkolb en Alexander Kristoff! Ook was met Vincenzo Nibali een topper van klassementsmannen aanwezig, al zal hij waarschijnlijk deze week niet meedoen om de eindzege.

De eerste rit van Dubai naar het uit de zee opgetrokken palmeiland Palm Jumeirah was zo vlak als het maar zijn kon. 167 kilometer, voornamelijk door de woestijn. Motivatie genoeg voor vijf renners om eropuit te gaan. Mohammed Al Mansoori (Selectie UAE), Andrew Fenn (Aqua Blue Sport), Charles Planet (Team Novo Nordisk), Nathan Van Hooydonck (BMC Racing Team) en de kersverse aanwinst van Cofidis Daniel Teklehaimanot gingen het avontuur aan.

De maximale voorsprong was een minuutje of drie met nog 100 kilometer te gaan. In de finale haakten de vluchters één voor één af, voordat Fenn er solo vandoor ging. De voorsprong bedroeg op dat moment 40 seconden, maar ging al snel omhoog richting de minuut met nog 15 kilometer te gaan. 

Vijf kilometer later was de Brit er echter aan voor de moeite. In de lange voorbereiding op de massasprint vond op 8 kilometer van de streep nog een valpartij plaats. Quick-Step Floors rolde koninklijk de rode loper uit voor de sprint, maar het werd een fotofinish om te bepalen of Dylan Groenewegen of Magnus Cort Nielsen won. Onze landgenoot was uiteindelijk nipt de snelste.