Retro: wereldkampioen Paolo Bettini wint jubileumeditie Ronde van Lombardije

Bettini eerde met zijn overwinning zijn kort daarvoor overleden broer Sauro Bettini.

Retro: wereldkampioen Paolo Bettini wint jubileumeditie Ronde van Lombardije

In 2006 vierde de Ronde van Lombardije een jubileum. Voor de honderdste maal werd de koers van de vallende bladeren namelijk georganiseerd. Kersvers wereldkampioen Paolo Bettini pakte de zege en droeg die vervolgens op aan zijn pas overleden broer Sauro. 

Vier koplopers kleurden het eerste deel van de klassieker. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van dertien minuten. Toen Rabobank en Team Milram zich op kop zetten, liep de voorsprong echter gestaag terug. Op een kleine dertig kilometer van de meet was het avontuur van Georg Totschnig, Andrea Pagoto, James Perry en Diego Caccia afgelopen.

Ondertussen was het in het peloton al begonnen met rommelen. Bettini plaatste een eerste demarrage en kreeg onder meer Michael Boogerd, Fränk Schleck en Riccardo Riccò met zich mee. Ook Fabian Wegmann en Samuel Sánchez waren er als de kippen bij om mee te komen met het elitegroepje dat zich spoedig losmaakte van het peloton.

Op dik vijftien kilometer van de finish probeerde Bettini opnieuw een gat te slaan, en weer met succes. Hij reed weg van zijn concurrenten. Fabian Wegmann zette een achtervolging in en even later was Bettini alweer bijgehaald. Ook Samuel Sánchez fietste naar het Duits-Italiaanse duo toe, maar Bettini was alweer gevolgen. Laatstgenoemde zette alles op alles om zijn overleden broer te eren. Het lukte: met een voorsprong van negen seconde reed kersvers wereldkampioen Bettini naar de zegebloemen en misskussen. Sánchez werd tweede, Wegmann derde. Michael Boogerd was terug te vinden op de achtste plek in de uitslag.

Foto: Cor Vos