WK 2017: Julius Johansen nieuwe wereldkampioen junioren

De Deen reed op dik vijftien kilometer weg van zijn medevluchters.

WK 2017: Julius Johansen nieuwe wereldkampioen junioren

De 18-jarige Julius Johansen is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. De Deen reed op dik vijftien kilometer van de finish weg van zijn medevluchters en fietste solo naar de mondiale titel. Luca Rastelli reed in z'n eentje naar de tweede plaats. 

Onder het genot van prachtige ochtendglorie vertrokken de 190 deelnemende junioren om aan een koers van 135 kilometer te beginnen. De Marrokkaan Abdellah Loukili was de eerste renner die een poging tot wegkomen deed, maar zijn poging slaagde niet. De daaropvolgende demarrage van Gleb Brussenskiy en Graydon Staples had meer succes. Uiteindelijk voegden ook de Nederlander Danny van der Tuuk, Jonas Hvideberg, Giulio Masotto, Mark Donovan, Mohammed Medrazi en Kiril Pasjkevitch zich bij het tweetal en zo ontstond een kopgroep van acht renners.

In het peloton regende het ondertussen valpartijen. Diverse renners kwamen in aanraking met het asfalt. Remco Evenepoel, die uitkomt voor de Belgische selectie, ging liefst driemaal onderuit en kon zijn weg na de derde val niet vervolgen.

De voorsprong van de kopgroep bleef redelijk constant hangen op een dikke minuut. De Duitser Leon Heinschke waagde een oversteek, terwijl bij de vluchters sommige renners moeite hadden met het bijbenen van onder anderen Danny van der Tuuk. Even later poogden ook Daniil Maruhkin uit Kazachstan en de Italiaan Luca Rastelli aan te sluiten bij de kop van de koers.

Rumoer in kop van de koers

Vooraan zorgden enkele strubbelingen ervoor dat de kopgroep een compleet andere formatie kreeg. Onder anderen onze landgenoot Thymen Arensman, Julius Johansen en favoriet Tom Pidcock sloten aan bij de kopgroep. Johansen reed op een klimmetje weg van zijn metgezellen en ging het solo-avontuur aan. Al snel had hij een respectabele voorsprong bijeen gereden en leek het erop dat de Deen naar de winst zou gaan rijden.

Luca Rastelli reed net voor Salmon Hill weg en koerste à la chasse patate naar de zilveren medaille. Johansen was toen allang gevlogen en volgde in het zonnige Bergen zijn landgenoot Jakob Egholm op, die vorig jaar in Doha won. Europees Kampioen bij de junioren Michele Gazzoli sprintte in de achtergrond naar plek 3.