Retro: Tom Dumoulin wint Vuelta-tijdrit en stevent af op eindwinst

In de Ronde van Spanje 2015 wordt het algemeen klassement na de tijdrit in Burgos volledig op zijn kop gezet.

Retro: Tom Dumoulin wint Vuelta-tijdrit en stevent af op eindwinst

Twee jaar geleden reed Tom Dumoulin een fantastische Vuelta. Hij openbaarde zijn klimkunsten op Cumbre del Sol, reed in Andorra met de besten mee en stond een dag voor de tijdrit, uiteraard zijn favoriete onderdeel, vierde met een acceptabele achterstand van 1'51'' op leider Joaquim Rodriguez en Fabio Aru. Wat hem te doen stond in de chrono? Zoveel mogelijk tijd pakken! En dat deed ie.

Op zijn zachtst gezegd reed Dumoulin iedereen naar huis op het tijdritparcours rondom de Noord-Spaanse stad Burgos. Waar het in het verleden de Fransen en de Britten waren die deze middeleeuwse stad veroverden, is het nu 'de Vlinder van Maastricht' die zijn haast dictatoriale macht in het tijdrijden toont. Maciej Bodnar wordt tweede op een dikke minuut. Fabio verliest 1'53'' en moet zodoende zijn rode leiderstricot afstaan aan Dumoulin.

Wat er zich enkele dagen na de zegetocht van Dumoulin afspeelde in de Sierra de Guadarrama, is bekend. Hij kon de moordende demarrage van Aru niet volgen en verloor mede wegens het gebrek aan ploegmaats liefst vier minuten in de laatste dertig kilometer. 

Foto: Cor Vos