Tour of Britain: Lars Boom wint tijdrit na LottoNL-Jumbo dubbelslag

Lars Boom heeft de tijdrit in de Tour of Britain op zijn naam geschreven en neemt de leiding in het klassement over van...

Tour of Britain: Lars Boom wint tijdrit na LottoNL-Jumbo dubbelslag

Lars Boom heeft in Clacton on Sea de vijfde etappe van de Tour of Britain gewonnen. In een spannende tijdrit hield de renner van LottoNL-Jumbo zijn teamgenoot Victor Campenaerts achter zich in een sterk veld aan tijdrijders.

De vijfde etappe van de Tour of Britain bestond uit een vlakke tijdrit over 16.2 kilometer met begin en eindpunt in Clacton on Sea. In deze relatief korte tijdrit zou echter veel tijdverschil voor het klassement gemaakt kunnen worden nadat de eerste etappes allemaal in een massasprint uitliepen.

Vasil Kiryienka zette al snel een rappe tijd op de klokken, maar het was Victor Campenaerts van Team LottoNL-Jumbo die met een seconde verschil onder de tijd van de Sky-renner door dook. Tijdritkannonen als Tony Martin en Stefan Kung beten zich vervolgens stuk op de tijd van Campenaerts die lang aan de leiding bleef staan.

Boom stond na vier etappes als zevende in klassement en mocht laat van uit het starthok vertrekken, maar liet bij de tussentijd al zien dat er rekening met gehouden moest worden. Uiteindelijk dook Boom zes seconden onder de tijd van teamgenoot door om daarmee de overwinning veilig te stellen. In het spoor van Boom en Campenaerts kwam ook Jos van Emden naar een sterke vijfde tijd waarmee hij Tony Martin, Michal Kwiatkowski en Geraint Thomas achter zich hield.

De winst van Boom betekent ook dat hij de leiding in het klassement van de Tour of Britain over neemt van Elia Viviani die als sprinter niet in het spel voorkwam. Hij staat 8 seconden los van Campenaerts en 9 seconden voor op Kiryienka.

Foto: Cor Vos