Eindstreep: Kelderman en Vos allebei tweede tegen de klok

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: Kelderman en Vos allebei tweede tegen de klok

Het belangrijkste wielernieuws van de dag komt nog een keer voorbij in de Eindstreep.

Kelderman enkel verslagen door Froome in Vuelta

Chris Froome trok de individuele tijdrit in de Vuelta a España naar zich toe. De Brit was over 40 kilometer 29 seconden sneller dan Wilco Kelderman.

De tijdrit in de Vuelta a España zou voor een groot deel het klassement in een plooi kunnen leggen. Het was de vraag of Chris Froome zijn concurrenten op achterstand kon zetten. Fredrik Ludvigsson had alvast geen boodschap aan de klassementsrenners en zette met 48 minuten en 7 seconden een richttijd op de tabellen.

Wilco Kelderman ging furieus van start. De Nederlander van Team Sunweb was na 13 kilometer met een tijd van precies 15 minuten de snelste. Froome gaf bijvoorbeeld al 23 seconden toe op Kelderman. De Brit ging in het tweede gedeelte echter versnellen. 

Aan de meet was Alberto Contador de eerste die onder de tijd van Ludvigsson dook. Hij reed 48 minuten rond. Ondertussen stak Froome onze landgenoot voorbij aan het tweede meetpunt, zeven seconden was de voorsprong in het voordeel van Froomey

Kelderman hield aan de streep exact een halve minuut over op Contador. Niemand kwam nog onder de tijd van de Nederlander van Team Sunweb, behalve Froome zelf. 47'00" was zijn eindtijd.

Vos komt nipt tekort op D'hoore in Lotto Belgium Tour

Marianne Vos werd tweede achter Jolien D'hoore in de proloog van de Lotto Belgium Tour. De Belgische winnares deed net als haar Nederlandse tegenstandster 5 minuten en 32 seconden over het vier kilometer korte parkoers in Nieuwpoort. Nummer drie Coryn Rivera van Team Sunweb werd derde op maar liefst acht tellen.

De Lotto Belgium Tour kent nog drie etappes, de laatste komt aan op de Vesten in Geraardsbergen. Vorig jaar won Annemiek van Vleuten deze koers, het was destijds haar eerste wedstrijd na haar vreselijke val op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ewan sprint naar winst in Brittannië

Caleb Ewan won na de eerste ook de derde etappe in de Tour of Britain. De Australiër was twee Noren de baas in Scunthorpe. De eerste twee dagen van de Tour of Britain werden gekleurd door sprinters. Caleb Ewan won de eerste etappe, Elia Viviani sloeg gister een dubbelslag nadat hij protest aantekende tegen de in eerste instantie winnende Edvald Boasson Hagen.

Ook in rit 3 zou het uitlopen op een massasprint, nadat een groep van vijf vrij onbekende renners werd ingelopen ruim voor de streep. Verschillende treintjes vormden zich, maar er kwam niet echt lijn in de sprintvoorbereiding. Philippe Gilbert probeerde de sprint nog te ontlopen, maar Ewan haalde hem kort voor de streep bij voor zijn tweede ritzege. Boasson Hagen en Europees kampioen Alexander Kristoff kwamen net tekort. 

Talansky kapt ermee

Andrew Talansky is er klaar mee. Wat fietsen betreft dan. De Amerikaan beëindigt zijn loopbaan als profwielrenner. Dat maakte hij bekend op Instagram, zonder reden en ook zonder te vertellen per wanneer. "Na lang nadenken, is het tijd geworden om een punt achter mijn wielerloopbaan te zetten", aldus Talansky (28).

De Amerikaan stond al langer bekend als een groot twijfelaar aan zijn eigen kunnen. Vorig jaar vroeg de Amerikaan zich ook al af of hij niet moest stoppen, waarna de renner van Cannondale-Drapac vijfde werd in de Vuelta a España.

Maar er is goed nieuws voor fans van Talansky: hij heeft een passie. Waar de Amerikaan overigens nog niet over wil uitweiden. "Ik zal mijn ploeggenoten en de fans missen. Ik wil ook iedereen bij Slipstream Sports bedanken voor de mooie periode", neemt Talansky afscheid van de wielersport.

Foto: Cor Vos