Fietswissel een optie voor Dumoulin tijdens WK-tijdrit

"We gaan doen wat het snelste is."

Fietswissel een optie voor Dumoulin tijdens WK-tijdrit

Tom Dumoulin neemt een fietswissel in overweging tijdens de WK-tijdrit. Dat laat Sunweb-trainer Adriaan Helmantel weten aan De Volkskrant. De 31 kilometer lange race tegen de klok wordt afgesloten met een venijnig klimmetje van drie kilometer. Een fietswissel zou volgens Helmantel zo’n vijf seconden winst kunnen opleveren.

“Misschien maar vijf seconden, maar die kunnen wel het verschil tussen goud en zilver betekenen”, zegt hij in de krant. “Het wordt een kwestie van rekenen: hoeveel tijd verlies je met overstappen en hoeveel win je terug? Daar komt een getal uit.” Een getal waar Helmantel verder iets over weigert te zeggen. Sowieso zullen meerdere factoren een rol spelen. “Een renner goed of slecht aanduwen kan ook een paar seconden schelen. Het is dus van belang dat er fitte mecaniciens meegaan.”

De UCI moet het plan nog wel goedkeuren, maar mocht de internationale wielerunie groen licht geven, is de kans groot dat de fietswissel plaats zal vinden. “Tom heeft het laatste woord. Ik heb die klim verkend, maar misschien ervaart hij hem wel heel anders. Wij brengen van tevoren de feiten op papier, hij staaft ze in de praktijk. We gaan doen wat het snelste is.”

Foto: Cor Vos