Vuelta vandaag: 10 | Caravaca de la Cruz - Murcia | 164,8 kilometer

We gaan naar het land van Valverde!

Vuelta vandaag: 10 | Caravaca de la Cruz - Murcia | 164,8 kilometer

De eerste week Vuelta zit erop, de rustdag na rit 9 is achter de rug en we gaan weer verder met een week waarin veel geklommen moet worden. Eerst de Alto de Collado Bermejo, met daarna de afdaling naar Murcia. En Murcia betekent: het land van Alejandro Valverde. Bewijst Alberto Contador in zijn laatste grote ronde een eer aan zijn geblesseerde vriend?

Parkoers

Caravaca de la Cruz is een vaker geziene plaats in de Vuelta a España, zij het wel als organisator van een aankomst. Zowel in 2004 als in 2009 was een Amerikaan de sterkste in de plaats die ligt in de regio Murcia: David Zabriskie soleerde naar de zege, vijf jaar later sprintte Tyler Farrar naar de bloemen.

Murcia en koers? Dat betekent maar één ding: Alejandro Valverde. De finish ligt even buiten Murcia zelf, waar El Imbatido opgroeide. ElPozo is een grote voedselwinkelketen in Alhama de Murcia.

Onderweg rijden we over de Alto de Collado Bermejo, een beklimming die Valverde van buiten kent. Sterker: dit voorjaar viel de kopman van Movistar Team daar aan in de Ronde van Murcia. Op dat moment moest hij nog 70 kilometer solo afleggen, Valverde hield in zijn thuisplaats ruim 2 minuten over op de concurrentie.

Favorieten

Met de afwezigheid van Valverde, die hier natuurlijk topfavoriet was geweest, moeten we kijken naar andere klimmers die de aanval niet schuwen. Tussen de heren klassementsrenners is er maar één renner die voldoet aan die karaktereigenschap: Alberto Contador. De vraag is: wil hij nóg eens het gewicht van de koers op zich nemen?

Aanvallen op de Collado Bermejo?

Voor de rest is het vooral kijken naar aanvallers die goed kunnen klimmen, goed kunnen dalen en een stevige sprint hebben. Schrijf José Joaquin Rojas maar vast op voor de derde plaats. 

Julian Alaphilippe mogen we beschouwen als topfavoriet. Bijna niemand gaat immers sneller bergaf. Matej Mohoric wel, maar de Sloveen klimt niet even goed als zijn Franse mede-aanvaller en moet bovendien solo aankomen. 

Alaphilippe weet wat winnen is.

Luis Léon Sánchez voldoet ook aan de normen voor een Murciaanse ritwinnaar, zeker omdat hij dicht bij huis fietst. Verder kijken we naar de usual suspects in de lange vluchten van deze Vuelta: Tomasz MarczynskiPawel PoljanskiAlessandro De MarchiRafal Majka en Jarlinson Pantano.

De winnaar zal hier toch vast wel tussen zitten? Wij denken aan Alaphilippe.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos & Vuelta a España