HomeNieuwsVuelta vandaag: 9 | Orihuela - Cumbre del Sol | 174 kilometer

Vuelta vandaag: 9 | Orihuela – Cumbre del Sol | 174 kilometer

Wie wordt de opvolger van Tom Dumoulin op de Cumbre del Sol?

Het is de dag voor de eerste rustdag. Maar wie denkt dat de renners het na negen dagen koersen door Frankrijk, Andorra en Spanje het vandaag al rustig aan kunnen doen heeft het gruwelijk mis. Opnieuw wacht een moordende slotklim in de finale op de karavaan.

Streek

De organisatie van de Ronde van Spanje kent haar klassiekers. De Vuelta start vandaag in Orihuela, de geboorteplaats van de Spaanse dichter Miguel Hernández. Het gaat de hele dag in noordelijke richting, om uiteindelijk in Cumbre del Sol, een wijk van Benitachell, aan te komen. Voor de liefhebbers van stranden zal het een goede dag zijn. De ene na de andere bekende kustplaats wordt vandaag bezocht. Torrevieja, Alicante, Benidorm en Calpe, zijn er maar een paar.

Wat kunt u verwachten? Bombastische betonnen blokkendozen afgewerkt met diverse kleuren zonneschermen, maar ook prachtige zandstranden passeren vandaag de revue. Met een beetje geluk is zelfs Ibiza nog te zien. Zullen de vele vakantiegangers naar de koers gaan kijken of besluiten ze zich nog eens om te draaien op hun relaxte ligbedden?

Parkoers

De eerste 130 kilometer zijn goed te doen. maar daarna wordt het bikkelen. Eerst wacht de Alto de Puig Llorença, met 3,2 kilometer aan 9,2 procent gemiddeld zeker geen eenvoudige opgave. Zo’n 35 kilometer later begint de slotklim, wat eigenlijk een verlengde Alto de Puig Llorença is. Het gaat nog even net iets verder naar boven. Michel Wuyts zou het een verschrikking noemen. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Aan de meet heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse zee. Maar zullen de ploeterende renners daar oog voor hebben?

Maar omdat beelden soms veel meer zeggen dan woorden: de finale in beeld. Geniet nog eens van die schitterende overwinning van Tom Dumoulin. 

Favorieten

Tom Dumoulin is er deze Vuelta niet bij. We zullen het dus met andere favorieten moeten doen. In eerste instantie denken we dan natuurlijk aan Chris Froome. Ook gisteren op weg naar Xorret de Catí liet hij er geen gras over groeien. Hij en niemand anders is voorlopig de topfavoriet om de Vuelta te winnen. Gek genoeg won Froome nog geen etappe in deze ronde. Komt daar vandaag verandering in? Als de groep met klassementsrenners om de dagzege mag strijden zal het erg moeilijk zijn om hem te kloppen.

In 2015 werd Froome geklopt door Dumoulin. Lukt het vandaag wel?

Alberto Contador is misschien wel de enige die Froome kan bedreigen bergop. In zijn laatste Ronde van Spanje verdient de kopman van Trek – Segafredo het zeker om een rit te winnen, daar is zowat iedereen het wel over eens. Krijgt hij vandaag loon naar werken of moet El Pistolero nog even geduld hebben? Michael Woods is ook een klassementsman om in de gaten te houden vandaag. Dit steile werk ligt hem als gegoten. Als hij vandaag Contador en de man in het rood kan volgen heeft hij een goede kans om er met de zegebloemen vandoor te gaan.

Of gaat de overwinning (opnieuw) naar de vluchters? Ook dit scenario is zeer realistisch. De vraag is vooral: wie denkt u dat er gaat winnen?

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto’s: Cor Vos & Vuelta a España

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel: ‘Ik train geregeld met Remco, de relatie is anders dan met Wout’

De twee fenomenen hebben beiden niet zo lang geleden een huisje in de buurt...

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

TotalEnergies ruilt Specialized in voor onbekend Amerikaans fietsmerk

Bij Decathlon-AG2R La Mondiale (het huidige AG2R Citroën) pakten ze onlangs al uit met...

New York in 2024 decor van nieuwe UCI-koers, 10 profploegen tekenen present

In de Verenigde Staten is er bijzonder weinig interesse voor wielersport. De populairste sporten...