Eindstreep: Vos zegeviert, Lampaert pakt dubbel en Groenewegen derde

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: Vos zegeviert, Lampaert pakt dubbel en Groenewegen derde

Ook op deze zondag is de Eindstreep er om het belangrijkste wielernieuws samen te vatten.

Vos viert eindzege in Ladies Tour of Norway

Marianne Vos pakte de eindzege in de Ladies Tour of Norway. De laatste etappe ging naar Megan Guarnier van Boels-Dolmans. De Ladies Tour of Norway eindigde waar ze gestart was: in Halden. Marianne Vos had voor de slotrit 12 seconden voorsprong op Jolien D'hoore en breidde dat uit naar 15 seconden na de eerste tussensprint.

In de finale probeerde Ellen van Dijk nog de sprint van een kleine groep te ontlopen, maar dat lukte niet omdat Vos het gat dichtte. De sprint was een prooi voor Megan Guarnier, voor Van Dijk en Marianne Vos. De Nederlandse van WM3 Pro Cycling schreef de eindwinst in de Ladies Tour of Norway wel op haar naam.

Vos: 'Dit gaan we wel even vieren'

"Het was een zware en lange etappe", vertelde Vos over de bijna 160 kilometer lange rit, de langste van de Ladies Tour of Norway. "Iedereen reed tegen ons en dat was logisch." In de finale bleef een kleine groep over, waaruit Ellen van Dijk een poging deed de ronde te winnen. Vos dichtte zelf het gat.

"Maar de ploeg heeft de hele dag mijn gele trui goed verdedigd", was de Noord-Brabantse achteraf dankbaar. "Kasia Niewiadoma deed het in diepe finale erg goed, net als Jeanne Korevaar, Anouska Koster en Moniek Tenniglo daarvoor deden. Deze overwinning gaan we vieren!" besloot Vos na alweer haar achtste overwinning van het seizoen.

Late aanval Lampaert loont in Vuelta

Yves Lampaert ontliep de massasprint in Gruissan en won de tweede etappe van de Vuelta a España voor zijn ploeggenoot Matteo Trentin.

De Vuelta was geopend met een ploegentijdrit in het Franse Nîmes, gewonnen door BMC Racing Team. Rodetruidrager was Rohan Dennis, die met een etappe vol wind gelijk een goede test kreeg als leider van de ronde. Na een lange fase waarin door de nervositeit het peloton gesloten bleef, kwam Trek-Segafredo op 75 kilometer van de streep voor het eerst met een initiatief om waaiers op te zetten. Een kilometer later was het echter alweer gedaan met de pret.

Vijftien kilometer later was er een valpartij te zien in de grote groep. Slachtoffers? Opgevers Anass Ait El Abdia (UAE Team Emirates) en Javier Moreno (UAE Team Emirates). Op 30 kilometer van de streep probeerde Team Katusha Alpecin de boel uit elkaar te trekken, maar de Russen deden niet langer dan een halve kilometer hun best.

In volle finale draaide het peloton richting Gruissan, waarna Team Sky de gashendel open trok. Maar ook de Britse ploeg kon geen groot deel van het peloton eraf rijden. Quick-Step Floors zette de boel nog op de kant in de slotkilometers. Een groep van meer dan tien renners ging sprinten om de zege. Yves Lampaert ontliep die sprint echter, achter hem won Matteo Trentin de pelotonsprint.

Lampaert: 'Met dank aan Quick-Step Floors'

"Ik kan niet beschrijven hoe ik me na deze ongelooflijke dag voel", waren de woorden van de West-Vlaming na zijn eerste winst in een grote ronde. "Het was knotsgek. Dit kon ik echt niet hebben gedaan zonder mijn ploeggenoten."

De kopgroep was ontstaan na het vormen van een eerste waaier in de laatste drie kilometer, naar initiatief van de Belgische ploeg. "Het ideale scenario was al ver daarvoor een waaier te vormen, maar als dat niet lukte zouden we het in de slotkilometers opnieuw proberen."

Plan B was het aantrekken van de sprint voor Matteo Trentin. "Toen in de slotkilometer een klein gaatje achter ons ontstond, zei Matteo me dat ik moest versnellen. Dat deed ik dan ook", haalde Lampaert zich voor de geest. Zijn Italiaanse ploeggenoot maakte er een wonderdag van voor Quick-Step, want Trentin won de pelotonsprint voor plaats twee in het kielzog van Lampaert.

Groenewegen derde in EuroEyes Cyclassics

Elia Viviani won de EuroEyes Cyclassics in de massasprint. De Italiaan was in Hamburg Arnaud Démare en Dylan Groenewegen te snel af.

Twee renners zaten niet op een sprint te wachten. Nikolai Trusov van Gazprom-RusVelo en Kamil Malecki van CCC Sprandi Polkowice fietsten meer dan vijf minuten voorsprong bijeen, maar werden al op 70 kilometer van de streep bij de lurven gevat.

Op de laatste passage van de Waserberg vielen Sonny Colbrelli en Danny van Poppel aan. Een kleine groep maakte met dat tweetal de oversteek naar een koptrio. Met Caleb Ewan en André Greipel waren er echter nog meer snelle mannen aan boord. Op vijf kilometer van de streep was er een hergroepering. Er kwam een chaotische sprintvoorbereiding, waarna Elia Viviani de snelste was. 

Groenewegen: 'Zat te ver'

"Volgend jaar komt Dylan terug om hier te winnen", was de reactie van ploegleider Merijn Zeeman achteraf. "Als de opbouw in mijn resultaat zich doorzet, zou het inderdaad de logische stap zijn", aldus Groenewegen zelf. 

De derde plaats stelde de winnaar van de laatste etappe van de Tour de France niet tevreden. "We kunnen allemaal conclusies aan het koersverloop verbinden, maar dat verandert niets aan het resultaat." Derde dus. "Het was een hectische slotfase, waarin ik van te ver moest komen. De benen voelden wel goed, dat neem ik mee naar de volgende wedstrijden."

Foto: Cor Vos