Retro: De tweede profzege van Steven Kruijswijk

In 2014 gaat Steven Kruijswijk er met de bloemen vandoor in de Arctic Race of Norway.

Retro: De tweede profzege van Steven Kruijswijk
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

De Arctic Race of Norway is in 2014 toe aan haar tweede editie. En waar het in de eerste editie vooral een sprintersbal was komt daar een jaar later verandering in. Dit blijkt alleen al uit het feit dat Steven Kruijswijk het eindklassement van de Noorse ronde op zijn naam weet te schrijven.

De eerste rit van de rittenkoers is een bijzondere. De etappe voert namelijk naar de Noordkaap. De Arctic Race heeft dan al de reputatie om de meest noordelijke wielerwedstrijd ter wereld te zijn, en met de aankomst daar gooien ze er nog een schepje bovenop. Lars Petter Nordhaug, dan van Steven Kruijswijk, wint de meest noordelijke aankomst van een wielerwedstrijd aller tijden. Kruijswijk is de nummer drie van de dag.

Rit twee gaat van Honningsvåg naar Alta. De renners vallen veel en ondanks dat Nordhaug er zelf ook bij ligt mag hij ook na de tweede rit de leiderstrui aantrekken. De dagwinst gaat naar Alexander Kristoff. 

Dag drie is de koninginnenrit. De Kvænangsfjellet is de plek van aankomst. Simon Spilak wint de rit, maar Steven Kruijswijk neemt in zijn wiel de leiderstrui over. Voor het eerst leidt hij een ronde.

Een dag later finisht de race in Tromsø. Tegen de verwachting in weet Alexander Kristoff de rit te winnen en hij dwingt Kruijswijk tot het uiterste. Maar de man uit Nuenen houdt genoeg over. Met vier seconden voorsprong wint Steven Kruijswijk de Arctic Race of Norway. Het is tot op de dag van vandaag zijn laatste zege bij de profs.

Zaterdag gaat de renner van LottoNL - Jumbo van start in de Ronde van Spanje. 

Foto: Cor Vos