MARIANNE VOS NIEUWE EUROPEES KAMPIOENE

Marianne Vos is nu ook Europees kampioene. Een titel die ze nog miste bij de profs.

MARIANNE VOS NIEUWE EUROPEES KAMPIOENE

Marianne Vos heeft Anna van der Breggen opgevolgd als Europees kampioene. De Brabantse wist Giorgia Bronzini in een spurt erop te leggen. De Russische Olga Zabelinskaya werd derde.

Een parkoers van 120,6 kilometer was er uitgerold op het Europees kampioenschap voor vrouwen. In het Deense Herning werden er zes plaatselijke rondjes gereden. Een Israëlische was de eerste die ten aanval ging, maar de Nederlandse equipe reed het peloton terug tot aan de kop. In de regen konden er geen aanvallers wegkomen, mede doordat Nederland en Frankrijk gebruikmaakte van de slechte weersomstandigheden.

Langzaamaan knapte het weer op en niet veel later wist een zevental weg te komen van de grote groep. De aanvallers: Marianne Vos, de Italianen Elisa Longo Borghini en Giorgia Bronzini, Katarzyna Pawlowska, Olga Zabelinskaya, Charlotte Becker en Sheyla Gutierrez Ruiz. Maar de Spaanse werd er niet veel later alweer afgereden.

In het peloton namen Denemarken en België het heft in handen, maar de voorsprong bleef hangen rond de halve minuut. Op vijf kilometer van het einde kwam er rare wending in de kopgroep, want de rappe Pawlowska viel letterlijk weg uit de kop van de koers. Doordat Becker in de remmen moest, viel ook zij er af. Vos wachtte vervolgens lang voordat ze de sprint aanging, maar het bleek slim gespeeld, want ze liet Bronzini in een knappe sprint achter zich. 

Foto: Cor Vos