Retro: Contador brengt zijn eerste gele trui naar Parijs

In Retro worden iconische gebeurtenissen uit het verleden behandeld. Met vandaag: de eerste Tourzege van Alberto Contado...

Retro: Contador brengt zijn eerste gele trui naar Parijs

Vandaag precies tien jaar geleden won Alberto Contador voor het eerst in zijn loopbaan de Tour de France. Hoewel hij in 2005 al aan de start verscheen bleek de Tour van 2007 het startschot van een haat-liefdeverhouding met Frankrijk, waar hij won maar ook vaak verloor. Tien jaar geleden stond de Spanjaard aan de winnende zijde.

In het vacuüm achtergelaten door Lance Armstrong werd in het tweede jaar zonder de Texaan Alexandre Vinokourov vooraf genoemd als grote favoriet. Maar de Kazach kwam vroeg in de ronde ten val en werd bovendien uit de Tour gezet door gebruik van bloeddoping. Twee klassementsrenners komen bovendrijven als besten. Twee renners ook, die vooraf niet werden verwacht: Alberto Contador en Michael Rasmussen. 

In de proloog toont Contador zich nog de betere van Rasmussen, El Pistolero bouwt direct een voorsprong op van 41 seconden op wat naar later blijkt zijn grootste concurrent. Na een succesvolle solo naar Tignes krijgt Rasmussen het geel echter omgehangen en kijkt Contador ineens tegen een achterstand aan van liefst 3 minuten en 10 seconden.

De kaarten zijn geschud en het ziet er voor Rasmussen, voorgaande jaren meer najager van het bergklassement, rooskleurig uit. Toch houdt men nog enigszins een slag om de arm, want de Deen is geen tijdrijder en in de dertiende etappe staat er een rit tegen de klok over 54 kilometer op het programma. Maar Rasmussen verrast en geeft slechts 37 seconden toe op Contador. Op Plateau de Beille en naar Le Louron houden de twee kemphanen vervolgens gelijk tred.

Maar op de Aubisque lijkt Rasmussen de puntjes op de i te zetten met de dagzege en flinke tijdswinst en daarmee beslissing van de Tour. Maar ’s avonds is alles alweer anders. Rasmussen, met een voorsprong van 3 minuten en 10 seconden op eerste belager Contador, wordt zoals bekend de Tour uitgezet door Rabobank-manager Theo de Rooij, omdat de klimmer heeft gelogen over zijn verblijfplaats voorafgaand aan de Tour. Hij beweerde Mexico, maar wielercommentator Davide Cassani had hem in de Dolomieten gezien. Het was voor De Rooij reden Rasmussen naar huis te sturen. 

De wereld voor Contador ziet er ineens heel anders uit, want hij hoeft enkel nog 1 minuut en 50 seconden te verdedigen op de nieuwe nummer twee Cadel Evans. In de tijdrit naar Angoulême doet de Australiër het weliswaar een stuk beter, maar Contador houdt 23 seconden over en brengt zo zijn eerste gele trui naar Parijs.

Foto: Cor Vos