Opleidingsploeg BMC houdt eind dit jaar op met bestaan

Ochowicz: 'De UCI biedt opleidingsploegen onvoldoende bescherming.'

Opleidingsploeg BMC houdt eind dit jaar op met bestaan

Het BMC U23 Development Team zal volgend jaar niet meer terugkeren in het peloton. Dat maakte Jim Ochowicz, de hoogste baas van de door fietsmerk BMC gesponsorde ploeg, vandaag bekend.

De opleidingsploeg debuteerde in 2013. Sindsdien vonden acht renners vanuit dit team hun weg naar het profpeloton, waaronder de Nederlander Floris Gerts, Dylan Teuns, Loïc Vliegen, Nathan van Hooydonck en Stefan Küng. "We hadden het doel om een plek te bieden voor jonge atleten om in een goed georganiseerde omgeving tegen hun leeftijdsgenoten te koersen", legt Ochowicz uit. De formatie zou tevens een mogelijk opstapje zijn voor de profploeg.

Ochowicz noemt het feit dat diverse talenten door andere ploegen worden weggekocht een van de grootste redenen om te stoppen met de ploeg. "Tegenwoordig worden de renners meestal vertegenwoordigd door zaakwaarnemers", verklaart de ploegbaas in het persbericht. "Deze agenten bieden de renners aan bij andere teams, die al dan niet investeren in het opleidingsprogramma. De facto leiden wij renners op voor onze ploeg en voor andere teams."

"De UCI beschermt opleidingsploegen niet", vervolgt Ochowicz. "Er bestaan geen regels ter bescherming van de investeringen of transfers van renners", besluit Ochowiz, die tot slot zijn personeel nog bedankt. 

Foto: Cor Vos