Geraint Thomas opent Tour de France met snelste tijdrit

In Düsseldorf verovert Thomas de eerste gele trui.

Geraint Thomas opent Tour de France met snelste tijdrit
  • Geraint Thomas Geraint Thomas

De eerste gele trui in de 104e Tour de France is voor Geraint Thomas. De Welshman in dienst van Team Sky rijdt in de straten van Düsseldorf de snelste tijdrit. Hij verwijst Stefan Küng en Vasil Kiryienka naar de tweede en derde plek in de daguitslag. Chris Froome deelt een eerste tik uit aan de klassementsrenners.

In een grauw en nat Düsseldorf wordt Elie Gesbert (Fortuneo - Oscaro) als eerste renner op gang geduwd. Het was Nikias Arndt echter die al vroeg in het programma met een tijd van 16'20" een eerste richttijd realiseerde. Toch was de Duitse sprinthoop van Team Sunweb realistisch genoeg om te weten dat zijn bezoek aan de hot seat niet tot het einde zou dragen.

Nadat Matteo Trentin (Quick-Step Floors) kort aan de leiding stond was het de beurt aan Vasil Kiryienka. De Sky-renner uit Wit-Rusland zag dat de ene na de andere kanshebber zijn tanden stukbeet op zijn tijd van 16'11". Maar in de finale van de etappe slaagden daar nog twee man in. Voor de Wit-Rus was de derde plek het hoogst haalbare.

De eerste van die twee is Geraint Thomas. De meesterknecht van Chris Froome verbaasde vriend, vijand en zichzelf door zeven seconden onder de tijd van ploeggenoot Kiryienka te rijden. Het leverde hem een plek op de hot seat op, waar het nagelbijten kon beginnen. Hoewel de regerend wereldkampioen tijdrijden graag voor eigen volk de eerste gele trui had gepakt mocht het niet zo zijn voor Tony Martin. Hij beet zich stuk op de tijd van Thomas en zag zijn droom in duigen vallen. Geraint Thomas begint op zijn beurt te dromen van een ritzege. 

De laatste bedreiging voor de Welshman was Stefan Küng. De Zwitserse tijdrijder gaf onderweg slechts één seconde toe op Thomas, maar in het tweede deel van het parkoers leverde Küng tijd in. Hij verovert wel de tweede plaats, maar de ritzege en de eerste gele trui in de 104e Tour de France wordt gedragen door niemand minder dan Geraint Thomas.

Froome deelt eerste tik uit

Van de klassementsrenners was Chris Froome de snelste. De titelverdediger weet in de proloog een vierde plaats te behalen en pakt direct flink wat tijd op zijn concurrenten. Simon Yates is best of the rest met 25 seconden achterstand op Froome. Richie Porte werd op 35 seconden gezet, een tel voor Nairo Quintana, Rafal Majka en Daniel Martin. Romain Bardet Fabio Aru, Alberto Contador en Jakob Fuglsang volgden kort daarachter.

Valpartijen ontsieren tijdrit 

De eerste valpartij van de Tour kwam op naam van Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter van LottoNL - Jumbo glijdt in een bocht onderuit, maar komt er met slechts een paar schrammen vanaf.

Alejandro Valverde (Movistar) valt in dezelfde bocht als Groenewegen, maar voor de Spanjaard is er meer schade. Valverde knalt hard de dranghekken in en moet de Ronde van Frankrijk noodgedwongen afscheid nemen van de Tour. Diens landgenoot Jon Izagirre schuift in die bewuste bocht eveneens onderuit en moet La Grande Boucle verlaten voor hij goed en wel begonnen is.

Thomas start morgen in de tweede rit van Düsseldorf naar Luik in de gele leiderstrui.

Foto: Cor Vos