Column | End of an era: het magische Viewmaster-brilletje van Geraint Thomas

Onze redacteur heeft een bijzondere theorie over dat aparte brilletje van Geraint Thomas waarmee hij helaas komend seizoen niet meer kan rijden..

geraint thomas
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas

Terwijl iedereen in het peloton tegenwoordig met een bril rondrijdt waarin glazen ter grootte van de romp van Nairo Quintana zitten, was er één renner die moedig weerstand bood en jarenlang hetzelfde witte brilletje opzette: Geraint Thomas. Maar nu kan dat niet meer omdat INEOS een contract heeft afgesloten met Sungod in plaats van Oakley.

Hoog tijd om bij wijze ban eerbetopon eens in dat malle brilletje van de Welshman te duiken. Het is namelijk een fascinerend ding. Het sluit op het gezicht aan zoals geen ander brilletje dat doet, nauwelijks groter dan z'n oogkassen. Alsof het uit een mal gemaakt is die gebaseerd was op het hoofd van de Welshman. En dan is er ook nog die hagelwitte kleur van het montuur, die niet echt past bij z'n helm en de rest van z'n outfit.

Misschien nog wel fascinerender dan het brilletje zelf is het feit dat hij 'm tijdens trainingen niet draagt, zo leert een blik op z'n Twitter-account. Bij z'n eerste trainingsrit van het vorige seizoen stond er gewoon zo'n slagschip omgekeerd op z'n helm geparkeerd.

Google weet geen raad

Daar kwam ik dus wél achter op het wereldwijde web, maar waarom hij het witte geval dan in wedstrijden wel opzette, bleef een raadsel na de Google-zoekopdracht 'Why does Geraint Thomas wears silly white shades?' en aanverwante vragen aan de alwetende zoekmachine - behalve dus als het op zonnebrilgerelateerde vragen aankomt.

Tsja, en dan ga je dus speculeren. Is het de langstlopende weddenschap ter wereld die ooit in een Welsh café is ontstaan? ('Wat krijg ik als ik m'n hele carrière lang dit brilletje opzet?') Is het zodat z'n bijziende oude omaatje hem makkelijker kan herkennen als ze voor de buis zit?

Bijgeloof. Kan ook nog natuurlijk. Dat Thomas lang geleden, op die ene dag per jaar dat de zon schijnt in Wales, het brilletje ophad tijdens het juniorencriterium van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch en er de klinkers uit de straat reed (en uit de plaatsnaam - deze al even wonderlijke doch klinkersarme plaatsnaam is niet uit mijn brein ontsproten, maar is de langste plaatsnaam van Europa). Daarna nooit meer afgedaan tijdens wedstrijden natuurlijk, dat brilletje.

Misschien is het ook wel een commercieel masterplan van heb ik jou daar. Ik heb geen idee of Oakley door G de afgelopen jaren duizenden van die gekke brilletjes verkocht, maar ik weet wel dat Thomas zelf er een zakcentje aan overhoudt, want zijn Geraint Thomas Cycling Club verkoopt onder andere hoodies met de afbeelding van het brilletje erop (zie foto hieronder).

Tekst gaat door onder de brilletjesmerchandise

Viewmaster

Maar ik heb zelf ook nog een veel vergezochtere theorie bedacht - en we hebben het over wielrennen; dan is meestal het meest absurde verhaal de waarheid.

Het brilletje doet mij namelijk denken aan een Viewmaster. Misschien was je 'm alweer vergeten, of ben je veel te jong om überhaupt te weten wat dat is, dus ik fris je geheugen even op: de Viewmaster was een gek brilletje waarmee je dia's kon bekijken die op een draaischijfje stonden.

Het draaischijfje is vervangen door modernere techniek en hij is wit in plaats van rood, maar voor de rest klopt het helemaal. Als het landschap waar Geraint Thomas doorheen fietst 'm niet aanslaat, drukt hij op een knopje en verschijnt er een ander virtueel landschap voor z'n ogen. Het zou meteen verklaren waarom hij er zo vaak bijligt in valpartijen.

Hoe het ook zij; ik ga het gekke brilletje van Geraint Thomas enorm missen. End of an era. Misschien moet ik dia's maken van foto's waarop G het brilletje draagt en die in een viewmaster stoppen bij wijze van wittebrilletjesmethadon.

Een good old viewmaster! | Beeld: amazon.com

Geraint Thomas zullen we komend seizoen met zo'n ellendige bril van SunGod zien in de Giro. De Welshman kiest voor die ronde omdat er in de laars drie tijdritten op het programma staan, terwijl er in de Tour maar eentje is, ook nog een heel korte die bergop gaat.