Boels - Dolmans opent Giro Rosa; Karol-Ann Canuel eerste leider

In de opener van de Italiaanse WorldTour-wedstrijd is Boels - Dolmans veruit de snelste.

Boels - Dolmans opent Giro Rosa; Karol-Ann Canuel eerste leider

Karol-Ann Canuel is de drager van de eerste roze leiderstrui in de Giro Rosa. In de 11,5 kilometer lange ploegentijdrit die de tiendaagse rittenkoers door Italië opent trekt haar ploeg, Boels - Dolmans, aan het langste eind. Sunweb en Orica - Scott mogen op gepaste afstand mee het podium op.

De eerste richttijd wordt neergezet door Astana. De Kazachstaanse ploeg met de Cubaanse Arlenis Sierra als kopvrouw noteert aan de finish in Grado een tijd van 15'38". Het duurt enige voordat deze tijd van de tabellen wordt geveegd. Canyon - SRAM is het eerste team dat in die missie slaagt, met 15'23".

Van Vleuten snel met Orica - Scott

Lang kan de ploeg echter niet van de hot seats genieten, daar Orica - Scott nog een kwart minuut sneller is. Annemiek van Vleuten, de onbetwiste leider van de Australische formatie neemt haar ploeggenoten op sleeptouw en samen realiseren ze een tijd van 15'08". Wiggle HIGH5 komt aan de meet drie seconden tekort op Orica - Scott, waardoor Van Vleuten even mag hopen op de eerste roze trui.

Het is Team Sunweb dat niet veel later een einde maakt aan de droom van de Wageningse, die dit jaar haar zinnen op de eindoverwinning heeft gezet. Toch gaat ook Sunweb (15'03" er niet met de eerste zegebloemen vandoor. Het is de stoomtrein van Boels - Dolmans dat als laatste vertrokken ploeg nog over alles en iedereen heen walst. De ploeg duikt met 14'47" als enige formatie onder het kwartier. 

Van der Breggen en Guarnier slaan eerste slag

Karol-Ann Canuel is de eerste renster van de Limburgse formatie die de meet mag passeren. De Canadese wordt op het podium als eerste rozetruidrager gehuldigd. Anna van der Breggen en Megan Guarnier, de twee meest recente winnaars van de Giro Rosa, komen vlak achter Canuel over de meet en pakken direct tijd op alle concurrenten.

Morgen gaat de Giro Rosa verder met een rit over 122,5 kilometer van Zoppola naar Montereale Valcellina. Onderweg is de Forcella di pala Barzana, een 6,7 kilometer lange klim aan een gemiddelde van 6,6 procent, de voornaamste hindernis. De top van deze beklimming wordt op een goede 25 kilometer van de meet gerond.

Foto: Cor Vos