Tour de France: voorbeschouwing jongerenklassement

De jongere trui winnen zegt veel over het potentieel van de renner. Wieler Revue blikt vooruit op de grootste kanshebber...

Tour de France: voorbeschouwing jongerenklassement

Vorig jaar maakte Adam Yates indruk door tot op de voorlaatste dag mee te strijden om een podiumplaats. Dat wist de tengere Brit van Orica-Scott niet te bewerkstelligen, maar in Parijs mocht hij toch het podium beklimmen. Yates kroonde zich namelijk wel tot beste jongere in het klassement. Dit jaar zou het zomaar kunnen dat hij wordt opgevolgd door zijn tweelingbroer Simon. Wieler Revue blikt vooruit op de strijd om de witte trui.

Historie

Van de vier klassementen is die voor jongeren verreweg het jongste. Hoewel er voor 1975 wel wat werd geëxperimenteerd met het opzetten van een jongerenklassement (in 1970 won Joop Zoetemelk bijvoorbeeld de Grote Prijs der Jongeren), vond de geboorte van de witte trui zoals wij hem kennen plaats in 1975. Het verving het combinatieklassement, dat helemaal werd afgeschaft. Direct ging er een grote klepper aan de haal met het jongerenklassement, want de Italiaan Francesco Moser wist het tricot binnen te hengelen.  

Sowieso staat het vrijwel altijd garant voor een grote winnaar. Zomaar een rijtje namen die ooit de witte trui wonnen: Laurent Fignon, Greg LeMond, Phil Anderson, Marco Pantani, Ivan Basso en Nairo Quintana. Toch leert de geschiedenis ons dat de meeste jongere renners niet direct mee kunnen strijden om de gele trui. Maar vier renners in de historie wisten in hetzelfde jaar zowel wit als geel te winnen: Fignon, Jan Ullrich, Alberto Contador (nadat Michael Rasmussen uit de Tour werd gezet) en Andy Schleck (nadat Alberto Contador zijn zege moest inleveren door de Clenbuterol-affaire). De jongste Schleck is tevens mede-recordhouder van het klassement, want net als Jan Ullrich was de Luxemburger drie keer de beste.

Toch had de witte trui niet altijd het aanzien die het vandaag de dag wel heeft. Tussen 1989 en 1999 werd er wel een klassement opgemaakt, maar geen trui uitgedeeld. Mede daardoor schreef niet iedereen zich in voor het klassement. Zo heeft het dus in 1989 voor kunnen komen dat niet Alberto Camargo maar Fabrice Philipot de trui won. Camargo eindige weliswaar hoger dan de Fransman, maar werd niet opgenomen in de stand.

Nederlanders

De laatste jaren zitten de Nederlandse klassementsrenners in de lift, maar toch is er in de recente geschiedenis geen landgenoot dicht in de buurt gekomen van eindwinst. Robert Gesink moest opboksen tegen Andy Schleck, terwijl andere renners pas later tot wasdom kwamen of niet goed genoeg bleken. In de eerste jaren was Nederland juist wel heel succesvol geweest, want in de eerste zeven jaar stond er drie keer een Nederlander in de witte trui op het podium: Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980) en Peter Winnen (1981). Nadien zouden Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) zich nog bij dit trio voegen.

Laatste tien winnaars jongerenklassement Tour de France

2007: Alberto Contador

2008: Andy Schleck

2009: Andy Schleck

2010: Andy Schleck

2011: Pierre Rolland

2012: Tejay van Garderen

2013: Nairo Quintana

2014: Thibaut Pinot

2015: Nairo Quintana

2016: Adam Yates 

Reglement

De regels om deel te nemen aan het klassement voor de jeugd zijn niet altijd hetzelfde geweest, want tussen 1983 en 1985 werd het klassement niet gemaakt op basis van leeftijd, maar was het klassement bedoeld voor debutanten. Dit was geen lang leven beschoren, want nu kennen we het klassement vooral als een trui voor renners die aan het begin van het jaar 25 jaar of jonger waren. Deze editie dus de coureurs die na 1 januari 1992 zijn geboren.

Caption

Favorieten

Nog nooit ging er een trui in Parijs naar een Afrikaanse renner, maar deze keer is de kans groot dat dat wel gebeurt. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes geldt als topfavoriet om zich te kronen tot beste jongere. De klimmer van UAE-Emirates valt niet altijd op, omdat hij graag vanachter in de groep koerst. Maar hij was vorig jaar met een achtste notering in het eindklassement goed op dreef. Helaas voor hem was Adam Yates nog beter en ging de Brit in Australische dienst met de witte trui naar huis.

Voornaamste prestaties:

Zesde Ronde van het Baskenland

Achtste Criterium du Dauphiné

Het zou zomaar kunnen dat er weer een Yates in de weg gaat zitten voor Meintjes, want zijn grootste uitdager is Adams tweelingbroer Simon Yates. Yates reed twee keer eerder de Tour de France, maar behaalde nog geen spraakmakende resultaten in Frankrijk. Toch lijkt hij dit seizoen een stap te hebben gezet in zijn ontwikkeling, want de rasklimmer boekte al drie overwinningen.

Voornaamste prestaties:

Eerste rit 6 Parijs-Nice

Eerste GP Miguel Indurain

Eerste rit 4 Ronde van Romandië

Dan is er ook nog Emanuel Buchmann. De Duitser onderstreepte afgelopen weekend zijn goede Criterium du Dauphiné door tweede te worden op het Duits kampioenschap. Hij liet de zege aan teamgenoot Marcus Burghardt, maar zijn vertrouwen zal ongetwijfeld een boost hebben gekregen. Vorig jaar bleef hij met een 21ste plek nog enigszins onder de radar in de Tour de France, maar de oud-Duits kampioen lijkt sterker dan ooit. Vraag is wel: in hoeverre mag hij voor eigen kansen rijden als kopman Rafal Majka in nood is?

Voornaamste prestaties:

Dertiende Ronde van het Baskenland

Tiende Ronde van Romandië

Zevende Criterium du Dauphiné

De Fransen hebben een eer hoog te houden in het jongerenklassement, want het thuisland gaat aan kop wat betreft meeste eindzeges. Dit jaar zijn er op voorhand drie Franse kanshebbers, namelijk Guillaume Martin, Lilian Calmejane en de grootste kandidaat: Pierre-Roger Latour. Met zijn aanvallende rijstijl lijkt de renner van AG2R La Mondiale wel wat op zijn collega Romain Bardet. Latour kan klassementen rijden, maar op WorldTour-niveau komt hij dit jaar nog te kort voor een top-10 notering.

Voornaamste resultaten:

Veertiende Waalse Pijl

Veertiende Ronde van Romandië

Vijftiende Criterium du Dauphiné

Dan is er tot slot nog Tiesj Benoot. Wie had ooit gedacht dat de Belg genoemd zou worden als eventuele winnaar van de witte trui? Natuurlijk, drie weken is iets heel anders dan een weekje Dauphiné, maar de Belgische klassiekerrenner maakte indruk in het hooggebergte in Frankrijk. Benoot vertelde eerder dat hij wilde kijken waar zijn mogelijkheden liggen bergop. Dat moment lijkt nu aangebroken. In nota bene zijn eerste grote ronde.

Voornaamste resultaten:

Achtste Strade Bianche

Derde Brabantse Pijl

Twaalfde Criterium du Dauphiné