Retro: Merckx boekt eerste zege in grote ronde met Giro 1968

De beste renner aller tijden begon 49 jaar geleden aan een belangrijk stukje geschiedenis.

Retro: Merckx boekt eerste zege in grote ronde met Giro 1968

Vandaag is het 49 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste grote ronde won.

De Ronde van Italië van 1968 had 130 renners aan de start, verdeeld over 13 ploegen. Na een jaar bij Solo-Superia en twee jaar bij Peugeot-BP toog Merckx naar de Faema-ploeg en het is daar dat de wereldkampioen van 1967 zijn eerste wonderjaar zou beleven.

Milaan-Sanremo viel hem in 1966 en 1967 al ten deel, in 1968 zou De Kannibaal Parijs-Roubaix aan zijn erelijst toevoegen. Een maand later kwam er echter de grootste zege tot dan toe. Van de 130 renners bereikten 98 de finish in Napoli, waarvan er 8 uit de uitslag werden geschrapt wegens dopinggebruik.

De erehaag voor Merckx werd al in de eerste etappe in lijn gevormd. De Belg won een vlakke etappe naar Novara en was vervolgens de beste in nog drie etappes, met die naar Tre Cime di Lavaredo in de sneeuw als enorme uitschieter. Merckx pakte daar de roze trui af van Michele Dancelli, om ze niet meer weg te geven op weg naar Napoli.

Ook het punten- en bergklassement ging naar Merckx. Het was het begin van een heel klein hoofdstukje wielergeschiedenis, het hoofdstukje Merckx...

Foto: timeincuk.net